Emir Kir: 'Vlaamse voetballiga is politieke aanval'

© tvbrussel
30/06/2008
Emir Kir (PS), bevoegd voor sport in de Franse Gemeenschapscommissie, is niet te spreken over de plannen van Vlaams minister Bert Anciaux (VlaamsProgressieven) om een Vlaamse voetballiga op te richten. Brusselse ploegen kunnen veel geld krijgen door zich aan te sluiten bij de Vlaamse liga.

Brusselse ploegen moeten nu al kiezen of ze zich inschrijven als Franstalige of Nederlandstalige club. Indien ze zich vanaf januari volgend jaar aansluiten bij de Vlaamse voetballiga, kunnen rekenen op financiële steun. "Als de ploeg lid wordt, gaan wij fors investeren in de voetballiga, maar vooral in de jeugdopleidingen," legt Bert Anciaux uit.

Maar Emir Kir is tegen de communautaire splitsing van sportclubs. "Ik wil niet dat de clubs moeten kiezen tussen een Vlaamse liga of een Franstalige liga. Hier in Brussel zijn wij mensen met verschillende afkomsten, en we spelen samen."

Kir denkt niet dat Brusselse ploegen zullen overschakelen omdat ook de Franse Gemeenschap veel heeft geïnvesteerd. Hij vermoedt dat Anciaux een politiek spel speelt. "Dat is een politieke aanval van Anciaux. Hij wil de onderhandelingen over de staatshervorming beïnvloeden."

"De Vlaamse Gemeenschap is de meest open gemeenschap die er bestaat," antwoordt Anciaux. "Iedereen is vrij om te kiezen of ze al dan niet lid te worden van de liga. Dat is niet vijandig."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni