Enkel de barrages tellen nog voor RWDM na offday in Deinze

FVDE
04/04/2022

Terug met de voetjes op de grond. Dat was de conclusie van een bewogen voetbalweekend waarin RWDM even – heel even – van de titel mocht dromen. Na de offday in en tegen Deinze is er tenminste duidelijkheid: de barragewedstrijden tegen Seraing zullen bepalen of RWDM volgend seizoen in 1A of 1B uitkomt.

Het belang van de wedstrijd tegen Deinze kantelde in de loop van het weekend helemaal: eerst was het een allesbepalende wedstrijd die RWDM moest winnen om de tweede plaats veilig te stellen. Na de nederlaag van Waasland-Beveren vrijdagavond was die tweede plaats al binnen en had het duel tegen Deinze de allure van een veredelde oefenwedstrijd. Tot ook leider Westerlo zaterdagavond struikelde, in en tegen Lommel. Mits een zege in Deinze zou RWDM de titelstrijd dan wel niet helemaal opengooien, maar zou het Westerlo toch op z’n minst een tikkeltje nerveus waren.

Vrank en vrij

En dat voornemen wilden ze bij RWDM niet laten schieten. Niets moet, alles kan: met die mentaliteit stapte RWDM zondagavond het veld op, voor de ogen van meer dan 700 meegereisde fans – die allemaal hun ticket al hadden gekocht toen ze nog dachten dat een overwinning noodzakelijk was om de barrages veilig te stellen. Maar bevrijd van alle druk voetballen blijkt in de praktijk niet altijd een zegen te zijn. De voorbije weken voetbalde RWDM regelmatig gecrispeerd, durfde het niet voluit voor de aanval te gaan. Dat leverde allesbehalve oogstrelend voetbal op, maar er werden wel punten gepakt.

In Deinze voetbalde RWDM vrank en vrij, leken de Molenbekenaren voor rust heer en meester met twee wenkende mogelijkheden in de eerste twintig minuten. Vooral El Ouahdi had RWDM altijd op voorsprong moeten trappen, maar hij mikte voorlangs. Bij de eerste tegenprik van Deinze was het al meteen raak: een simpele een-twee werd door de verraste RWDM-verdediger Vorogovskiy in eigen doel verlengd. Nadien stond de anders zo solide Molenbeekse defensie te daveren op haar grondvesten en moest doelman Defourny uitpakken met twee heerlijke reddingen om erger te vermijden. Aan de overzijde moest ook thuiskeeper Vandenberghe alles uit de kast halen om een kopbal van Gécé onschadelijk te maken.

Naïviteit

Ook na de rust schoot RWDM furieus uit de startblokken. Claes probeerde een afvallende bal in doel te volleyen, maar zijn poging ging net over doel. Een knappe plaatsbal van Ephestion belandde dan weer op de lat. Tussendoor was het oppassen voor levensgevaarlijke counters van Deinze, niet zelden met de bedrijvige Challouk in de hoofdrol. Heel anders dan in de rest van het seizoen gaf RWDM blijk van een kinderlijke naïviteit, vooral achterin, en die werd genadeloos afgestraft door de thuisploeg. Op het uur besliste Dansoko de partij, nog geen tien minuten later werd Challouk niets in de weggelegd om er vanop afstand 3-0 van te maken.

Over het laatste halfuur valt eigenlijk niets meer te vertellen, behalve dan twee randzaken: eerst het debuut van Obbi Oulare, de ex-spits van Standard en Club Brugge die na lang blessureleed langzaam maar zeker wordt klaargestoomd bij RWDM. Vooral volgend seizoen wordt in Molenbeek veel verwacht. In Deinze gaf hij blijk van veel inzet, maar toen hij tussen de lijnen kwam was het kalf al lang verdronken. Ook het noteren waard: de gele kaarten voor Rommens, Le Joncour en Ruyssen – toevallig drie spelers die nog een gele kaart verwijderd waren van een schorsing. Zij zijn er niet bij in de overbodige partij tegen Waasland-Beveren volgende week, maar kunnen tegen Seraing dus normaal gezien wél in actie komen.

De titel is voor Westerlo

En ohja: Westerlo is nu ook officieel kampioen van 1B. Een logische ontknoping van een bizar weekend waarin de drie eerste ploegen van de reeks alle drie de boot ingingen. De plotse titeldromen van RWDM waren dus een tikkeltje voorbarig. Westerlo staat immers al heel het seizoen met een straatlengte voorsprong aan kop.

RWDM weet nu wel één ding zeker: het speelt twee cruciale wedstrijden met de promotie als inzet. Heel Molenbeek heeft nu twee data met een dikke rode cirkel aangeduid in de agenda: 23 en 30 april. Die twee wedstrijden tegen Seraing zijn de enigen die er nog toe doen, en zijn de kans voor RWDM om de bittere nasmaak van deze magere prestatie door te spoelen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni