20km door Brussel c cace be

Estafette: Act React Impact

Bram Van de Velde
© Brussel Deze Week
07/05/2014

Woensdag. Kwart voor één. Een meute lopers troept samen aan de moskee in het Jubelpark. De leden van de Cercle d’Athletisme des Communautées Européens hebben dan een vaste afspraak.

Klokslag kwart voor één drukken de vingers de harslagmeters of de stopwatches in en galoppeert een amalgaam van zeer tot minder getrainde benen richting jubelparkmuseum. Aan de moskee blijft enkel een stofwolk achter. Woensdag is intervaldag. Of zoals Spanjaard Luis het verwoordt: “De dag waarop we komen om af te zien.”

De eerste driehonderd meter gaan licht bergop. Dan gaat het naar rechts. Autoworld voorbij, richting Legermuseum. Wie zich goed voelt, loopt nog een ommetje richting triomfboog. Dan gaat het weer naar rechts voor de laatste driehonderd meter. Een totaaltje van achthonderd of duizend meter. Niet meer. En stop. Tijd om uit te puffen. De hartslag mag weer naar omlaag. Lopers van verschillende niveau’s troepen weer samen bij de moskee om enkele tellen later weer het volle pond te geven. Dat fenomeen herhaalt zich woensdag een keer of zes.

“Wie een half jaar lang iedere woensdag komt, zal duidelijk sneller worden.” Leuvenaar Rudy Mathijs is voorzitter van CACE, zoals de atletiekclub van de Europese instellingen zich kortweg laat noemen. Vroeger was Mathijs goed voor een tijd van één uur en tien minuten op de twintig kilometer. Door een aanslepende blessure zijn intervaltrainingen uit den boze. Zijn taak op woensdag? Een peptalk aan het begin van de training en het verkeer regelen. Aan de parking van de musea houdt Rudy alle auto’s tegen zodat zijn atleten zich volledig op hun training kunnen focussen.
Matthijs werkt sinds 1984 voor de Europese Commissie. Tegenwoordig maakt hij deel uit van een klein team dat boetes int die Europa oplegt wegens kartelvorming. Onnodig te zeggen dat Rudy en co erg geliefd zijn bij de lidstaten die, in tijden van crisis, het boetegeld goed kunnen gebruiken.

Op 18 mei levert Rudy de grootste groep atleten af op de 20km door Brussel. Zijn Running for Europe-team telde in 2001 nog 142 personen. Dit jaar vaardigt de voorzitter van CACE zo maar eventjes 1.810 lopers af. Gaande van gedreven start-to-runners tot marathonroutiniers. 1.200 lopers zijn werknemers van het parlement, de commissie of de raad. De rest zijn familieleden. Geen ander bedrijf of vereniging doet beter. Die krachttoer krijgt dit jaar ook erkenning van de Europese top en kan rekenen op het beschermheerschap van de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, de voorzitter van de Europese raad, Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.

Running for Europe toont goed de internationalisering van de wedstrijd aan. Vorig jaar stonden 120 verschillende nationaliteiten aan de start. Dit jaar vaardigt Mathijs in totaal 49 nationaliteiten af. Onnodig te zeggen dat alle lidstaten van de Europese Unie vertegenwoordigd zijn in het team van Mathijs. De Belgen hebben met 394 lopers het overwicht. Gevolgd door de Fransen (198), de Duitsers (154) en de Spanjaarden (147). Nieuwkomer Kroatië heeft zeven lopers in het team.

Europa heeft Rudy’s loopclubje ondertussen ook ontdekt als campagnemiddel. Wie enkele jaren geleden de 20km liep is zeker het opschrift ‘ex-smokers are unstoppable’ niet ontgaan. De campagne van de commissie om te stoppen met roken was de hoofdsponsor van het Running for Europe-team. In verkiezingsjaar 2014 laat het onderwerp zich raden. Wie op de zondag voor 25 mei langs het parcours staat, wordt er 1.810 keer aan herinnerd dat de stembus lonkt. Ook voor de Europese verkiezingen. De slogan Act React Impact, waarmee het Europees parlement het belang van de haar verkiezingen wil onderstrepen, prijkt op de blauwe shirts van Running for Europe. U zal ze niet kunnen missen.

Bram Van de Velde is presentator op FM Brussel en actief vrijetijdssporter

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Estafette

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni