Cover Arhur Kinnaird Andy Mitchell

Estafette: Arthur Kinnaird, de eerste superster

David Steegen
© Brussel Deze Week
07/01/2015

Na maanden intensieve voetbalarbeid mag de riem er (eindelijk) heel even af. Drie wedstrijden per week, sinds september: het kruipt in de kleren van spelers, staf en bestuur. Een week rust is welgekomen.

Mijn familie en ik zoeken de zon op. Zuid-Spanje. Strandwandelingen, lange gesprekken met vrouw en kinderen, vooral veel lachen, de tijd nemen om eens niets te doen en om veel te lezen.

Eindelijk kan ik aan Arhur Kinnaird, the first Lord of Football beginnen. Collega Andy Mitchell is de auteur. De Schot (1958) is helemaal voetbalgek. Ik leerde hem kennen als Uefa media officer op de thuiswedstrijden van RSC Anderlecht in de Champions League, enkele seizoenen geleden. Ook dit seizoen was hij mijn vaste aanspreekpunt.

Andy Mitchell is voetbalhistoricus. Hij publiceert over belangrijke historische feiten die niemand weet of die allang vergeten zijn. Mitchell was jarenlang communicatiedirecteur van de Schotse voetbalbond. Hij reisde met Schotland van de Faröereilanden tot het Midden-Oosten en zijn enige voetballend familielid scoorde de allereerste goal voor Engeland tegen… Schotland.

Andy Mitchell is een mooie man. Uren hebben we gepraat over voetbal. Over uitrustingen, stadions, altijd over beleving, over wat ons raakt en beroert. De kousen van Sparta Rotterdam, het paars van Anderlecht, over Hibernians, de club van zijn geboortestad Edinburgh. Het soort onderwerpen die anderen gauw gaan vervelen.

Mitchell is Uefa Media Officer. Dat betekent dat hij, tijdens een Champions League campagne, de media-activiteiten van een club moet organiseren. Wanneer die uitgeschakeld is, wordt hij aan een andere vereniging toegewezen. Hij probeert altijd in Brussel te belanden.

Mitchell houdt van Anderlecht. Daar is hij oud genoeg voor. Hij kent ons verleden. De Uefamannen en -vrouwen horen neutraal te zijn. Maar Mitchell supportert in stilte mee. We zijn er dit seizoen zo dichtbij geweest om (minstens) tweede te worden in onze poule en derhalve te overwinteren in de Champions League. Andy Mitchell verteerde de uitschakeling zoals wij, de mensen van de club. Waardig, ingetogen maar ontgoocheld.

Gelukkig zijn er de boeken van Mitchell. Over de Schot Arhur Kinnaird, de eerste superster van de voetbalsport, bijvoorbeeld. De zoon van een vooraanstaande bankier was een pionier van de voetbalsport. In 1882 had hij zijn vijfde FA Cupfinale gewonnen, met Old Etonians. Kinnaird zou maar liefst negen FA Cupfinales spelen (nog steeds een record), hij voetbalde ook in de eerste officiële voetbalwedstrijd en hij organiseerde de eerste internationale wedstrijd. De auteur loodst de liefhebber doorheen de eerste dagen van de voetbalsport.

Ik wens alvast een nieuwe titel voor paars-wit, zodat Andy Mitchell opnieuw naar Brussel kan komen.

PS: Mijn oprechte beste wensen aan alle trouwe lezers en lezeressen van deze column.

David Steegen is persverantwoordelijke van RSC Anderlecht

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Estafette

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni