David Steegen c Saskia Vanderstichele

Estafette: De beste Brusselaar is Gentenaar

David Steegen
© Brussel Deze Week
27/05/2015

Veel nagelbijten was er zondag niet meer bij. De kampioen, KAA Gent, was al bekend. Een verdiende kampioen. Het resultaat van een goed beleid, van een echt partnership tussen de lokale overheid en de populaire ambassadeur van de stad: AA Gent.

Het nieuwe stadion, dat dankzij de steun van de stad gebouwd werd, zorgde voor een ongekende volkse impuls. Na enkele seizoenen gebeurde het onmogelijke. De Buffalo’s kampioen.
De hoofdstad van België en Europa verdient ook nieuwe infrastructuur. Ook de andere clubs. AA Gent heeft de toon gezet. Spanning is de rode draad van dit slopende seizoen.

Trots ook. We mogen in Brussel fier zijn op de promotie van Union Saint-Gilloise en op de Champions League-campagne van de jonge groep. Zij slaagden erin om de Europese winter vanuit het kampioenenbal te overbruggen. Dat heeft geen enkele andere Belgische club RSC Anderlecht ooit voorgedaan. Ook de doorbraak van Leander Dendoncker en Davy Roef is een compliment voor het uitstekend werk van de jeugdopleiding van paars-wit. Aaron Leya Iseka, Andy Kawaya en Hervé Matthys steken inmiddels hun neus aan het venster. De uitzonderlijke Youth League campagne is bijna een kampioenstitel waard.

De belofte van het jaar, Youri Tielemans, is op zijn achttiende en na twee goede seizoenen inmiddels een oude rot van achttien jaar geworden. Die andere ervaren speler, Silvio Proto, verdedigde de paars-witte clubkleuren op een meer dan degelijke manier. Wie hem onderschat dwaalt. Andy Najar heeft hoge ogen gegooid en de atletische linksback Fabrice Nsakala heeft er met de kwikzilveren Frankie Acheampong een concurrent bij.

Op rechts is ‘good old’ Anthony Vanden Borre een zekerheidje. In geval van onbeschikbaarheid staat Max Colin altijd en zonder morren klaar. Ook Michaël Heylen en Gohi Bi Cyriac verdienen erkenning voor hun ploeggeest en inzet.
Chancel Mbemba is grof wild voor vele grote buitenlandse clubs. Net als de jonge centrumspits en topschutter van de Jupiler League, Aleksandar Mitrovic. Genomineerd als Profvoetballer van het Jaar. De aanval van Sporting Anderlecht helemaal alleen dragen op je twintigste duidt op uitzonderlijke klasse. De Gouden Schoen is een Sporting Boy.

Steven Defour is een leider, strooide met assists en met ophefmakende doelpunten, maar hij ging jammer genoeg gebukt onder kwaaltjes op erg vervelende momenten.

Ibrahima Conte kende het typisch seizoen van de aanpassing maar liet al vele mooie dingen zien. Ook een pluim voor derde keeper Nicaise Kudimbana. Groter broer van de Afrikaanse jongens en bescheiden clubsoldaat.
Voor Idrissa Sylla, Bram Nuytinck en Mati Suarez was het een annus horribilis. Met hen erbij volgend seizoen zijn de eerste transfers al binnen.

Trainer Besnik Hasi en zijn staf hebben van het jonge geweld een eenheid gemaakt waar nog altijd werk aan is. Ook dat is voetbal. Het is nooit helemaal afgelopen.

Maar het grootste respect koesteren we met z’n allen voor de speler met de meeste en grootste clubliefde. De beste man van Anderlecht is een Gentenaar. Olivier Deschacht is, wat ons betreft, de man van het seizoen, de echte profvoetballer van het jaar, de andere Gouden Schoen.

David Steegen is persverantwoordelijke van RSC Anderlecht

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , Column , Estafette

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni