Estafette: Lopen met lintjes

Bram Van de Velde
© Brussel Deze Week
21/10/2015

Hoedje af voor Team Den Blompot. Ze wonnen afgelopen zaterdag de twaalfde editie van de Brussels Ekiden. Voor u afhaakt: een ekiden is een Japanse aflossingsmarathon waarbij een team van zes lopers respectievelijk, 5, 10, 5, 10, 5 en 7,195 kilometer loopt. De ene loper lanceert de ander door de tasuki, het aflossinglint, door te geven. Tel die afstanden op en u komt aan een dikke veertig kilometer. Een marathon. Voor de volledigheid: ‘eki’ betekent ‘station’ en ‘den’ betekent ‘wissel’. Heerlijk logisch, die Japanners.

Ook de naam van de winnaar behoeft wat uitleg. Den Blompot was een gelegenheidsteam. Zo’n bij elkaar gesprokkelde ploeg wint wel vaker de Ekiden. Dit kransje sterke lopers kent elkaar van Olympic Running Team, een club uit Halle. Voor de ekiden werd de ploeg aangevuld met Abdellah Dasha, een Marokkaan met snelle benen. De naam komt van de sponsor, een Ninoofs café, waarvan de uitbater een groot atletiekhart heeft.

De Brussels Ekiden is na twaalf edities een blijver geworden op de loopkalender. De estafette is ook stevig verankerd in het bedrijfsleven. Daardoor is het ook niet één race. Neen, afgelopen zaterdag regende het wedstrijden binnen de wedstrijd. Veel bedrijven hebben meerdere ploegen en proberen elkaar onderling de loef af te steken om maandag te kunnen pochen aan de koffieautomaat. De organisatie doet naar hartenlust mee aan die kampioenitis. Er is een podiumceremonie voor de beste mannenploeg, de beste vrouwenploeg, de beste gemengde ploeg, de beste bedrijvenploeg. De wedstrijd geldt zelfs als officieel Belgisch kampioenschap voor atletiekclubs. Zelfs uw dienaar heeft thuis nog een verhuisdoos met daarin de trofee voor Belgisch kampioen ekiden voor journalisten 2013. Het is typerend voor de sfeer van ‘s lands grootste estafetteloop. Iedereen kampioen, iedereen blij.

Vooraf herinnerde de speaker publiek en lopers nog even aan het parcoursrecord en het Belgisch record. Een club uit Luik kwam in Brussel ooit 2u08’09” lopen. Maar het snelste Belgische ekiden-team, met onder andere Rik – Rikske Punk – Ceulemans in de rangen, liep tien jaar geleden in Japan een pittige 2u06’57”.

De Brusselse Ekiden is an sich al goed voor een wereldrecord. Met 1.650 ploegen is het evenement uitgegroeid tot de grootste wedstrijd in zijn soort. Een snelheidsrecord zit er niet meteen in. Dat staat met 1u57’06” op naam van Kenia. Gelopen in 2005 in de race waarin ook Rik en co het nationaal record scherper stelden. En zelfs al zou een sponsor er veel geld voor over hebben om een ploegje Kenianen in Brussel aan de start te krijgen, dan zou het park van Laken nog steeds roet in het eten kunnen gooien. Het grillige parcours kent te veel kuitenbijtertjes om hier te komen knallen.

Het zou anders wel mooi zijn. Nog een record dat het Koning Boudewijnstadion op zijn conto zou kunnen schrijven. De organisatie is formeel. De ekiden organiseren kan in ons land enkel in het Koning Boudewijnstadion. Een stadion met een atletiekpiste is een must. Voldoende parking en plaats voor de vele VIP-tenten ook.

Met de tasuki nog om zijn schouder herinnert Simon Debognies, slotloper van team Den Blompot, ons nog even aan de sportactualiteit. “Dit is een mooie start voor het nieuwe veldloopseizoen. ‘t Is leuk om de competitie al eens te monsteren.” Voor de liefhebbers van slijk en snelle benen: het seizoen start op 1 november in Mol. De crosskaravaan komt op 20 december ook naar Brussel om het park van Laken om te ploegen.

Bram Van de Velde is presentator op FM Brussel en actief vrijetijdssporter

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Column , Estafette

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni