Januzaj

Estafette: RSCA, Ritterklub en BX Brussels

© Brussel Deze Week
30/04/2014

Met wat geluk telt de nationale ploeg straks een aantal spelers die in Brussel opgeleid zijn of een periode voor een Brusselse club gespeeld hebben. Enkele huidige Brusselse spelers maken zelfs kans om tot het leger van de beste Belgische voetballers te behoren.

Onder voorbehoud van blessures en de nakende selectie van Marc Wilmots, de coach/held die de Rode Duivels na jaren weer op het internationaal toneel stuwde, bestaat de kans dat Anthony Vanden Borre, de (verloren) zoon van Royal Sporting Club Anderlecht, Vincent Kompany, de ultieme ambassadeur van een steeds betere jeugdwerking, Dries Mertens, held in Napels en Eindhoven, Guillaume Gillet, al zeven seizoenen lang strijdend voor Brussel en keeper Silvio Proto opgenomen worden in de selectie voor Brazilië. De meest opvallende kanshebber is echter de achttienjarige Brusselaar Adnan Januzaj.

Zijn verhaal is genoegzaam bekend. Zoon van Kosovaarse ouders, rasechte Brusselaar en rasechte voetballer. Hij begon voor FC Brussels te voetballen om op twaalfjarige leeftijd voor paars-wit uit te komen. Daar ontpopt hij zich tot een groot talent. Manchester United lijft hem net voor zijn zestiende verjaardag in. Andere landen mogen contracten aanbieden aan jonge spelers, in België mag het pas vanaf zestien jaar. De Brusselse Kosovaar breekt vrijwel onmiddellijk door. Januzaj is, na twee seizoenen in Manchester, titularis in de Premier League. Ongezien. We mogen trots zijn.

Brussel is een kweekvijver van talent. Voetbal is een belangrijk bindmiddel van onze complexe gemeenschap. Kompany en Januzaj zijn rolmodellen, instituten als RSC Anderlecht ook. Maar daaronder schuilen honderden amateurclubs, de ene al wat groter dan de andere, waar de sterren van morgen beginnen te voetballen of recreatief aan sport doen. Niets beters dan clubvoetbal om sociaal opgevoed te worden.

De Brusselse overheid heeft dat begrepen. Vorige week werden de nieuwe installaties van de bescheiden derdeprovincialer Ritterklub Jette ingehuldigd. De vereniging draait volledig op de inzet van vrijwilligers en gemotiveerde ouders. De club vecht al jarenlang om het hoofd financieel boven water te houden. Bij afwezigheid van een kantine, zijn er amper inkomsten. De nieuwe velden en gebouwen zijn eindelijk aangepast aan de moderne tijden. De honderden jonge voetballers kunnen hun sport beoefenen dankzij een vernieuwde infrastructuur. Met dank aan een voorwaarden scheppende overheid. ‘Ritter’ is een uitgesproken Nederlandstalige club.

De Franstalige schepen van Sport benadrukte de taaloverschrijdende functie van voetbal. Voetbal verzamelt iedereen. We juichen de verruimde blik toe. Voetbal kent taal, rang noch stand. Een mens moet in Brussel leven, wonen, werken en sporten om te begrijpen wat hier bedoeld wordt. Kijk naar de Rode Duivels.

Ketje Kompany wil dezelfde boodschap uitdragen. Daar heeft hij BX Brussels voor gekozen. Als symbool van de essentie van sport (meer bepaald voetbal) voor de enige grootstad, liet de sierlijke verdediger een nieuw logo maken, bedacht hij een nieuwe clubnaam en een wervende communicatiecampagne om de waarheid uit te dragen. In wezen doen RSC Anderlecht en Ritterklub Jette niets anders. Al decennialang.


David Steegen is persverantwoordelijke van RSC Anderlecht

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni