Willem Van Schuerbeeck

Estafette: Succes op de Spelen, Willem Van Schuerbeeck!

Bram Van de Velde
© BRUZZ
03/05/2016

Het was zes uur ‘s morgens. Ik kwam net met een cameraman aan bij jou thuis om een portret over je te maken voor tvbrussel. “Mabo-leraar met olympische marathonambitie.” Het zou mijn eerste echte televisiereportage worden. Een kleine droom die uitkwam. Ik had mijn droom aan de jouwe gekoppeld. Al was jouw droom, de Olympische Spelen halen, van een ander niveau.

De notenbroodjes kwamen net uit de oven. Je bakt ze elke ochtend zelf. Je hebt als topsporter graag alles zelf in de hand, dus ook wat je eet. Je vertelde me hoe je als de dood bent voor vet, om maar geen gram te veel aan je lijf te hebben die je kan afremmen. Een keer per week eet je vette vis. En verder haal je vetten uit notenbroodjes. Omdat het moet van je voedingsconsulent.

Onze afspraak is nu zo’n jaar geleden. Ondertussen is er veel gebeurd. Jouw droom is geen droom meer. Je hebt je selectie voor de Spelen beet. Ik zie de beelden van jouw beslissende wedstrijd nog voor me. De marathon van Berlijn in september vorig jaar. Jij stond er aan de start samen met landgenoten Koen Naert en Florent Caelen. Alle drie met hetzelfde doel voor ogen: een ticket naar Rio.

Je slaagde met glans in je opzet. Je liep je persoonlijke record aan gruzelementen. Er ging meer dan een minuut af. Je klokte af in uur 12 minuten en 49 seconden. Met je ranke benen versloeg je Florent Caelen in de sprint. Je grimas verried hoezeer je je zinnen had gezet op deze wedstrijd. En met succes. Je eindtijd was goed voor de tweede snelste Belgische tijd en een plaatsje aan boord van ons nationale Olympische team. Tenminste, als geen enkele Belg nog sneller liep.

Deze zaterdag, 30 april, was de laatste dag dat atleten zich voor de marathon in Rio konden kwalificeren. Geen Belg liep in tussentijd nog sneller dan jij. Jouw buit, jouw grote droom is binnen.

Een ticket voor de Spelen, goddekke. En dat voor een man die er een fulltime job al leerkracht lichamelijke opvoeding in een Brusselse school op nahoudt. Een marathon lopen is al straf. Een Olympische marathon halen is nog straffer. Dat fiksen in combinatie met een job en een gezin, Willem, is bovenmenselijk. Heerser die je bent.
Je krachttoer oogst respect. Niet het minst op je school. De leerlingen van het Maria-Boodschap Lyceum in de Moutstraat, hadden zich donderdag in de trappenhal verschanst om je te verrassen met je kwalificatie. Ik durf sterk te betwijfelen of Koen en Florent door een erehaag van zeshonderd man mochten passeren.

Traditioneel is het laatste nummer op de spelen de marathon. 21 augustus wordt jouw dag.

Wat moet ik je nu nog toewensen? Jouw ticket naar Rio is al een droom is die in vervulling gaat. Dat je alle Kenianen op een hoopje loopt en op het hoogste schavotje mag plaatsnemen is een utopie. Neen, jij hebt al gewonnen. Ik hoorde ooit dat het moeilijkste aan een marathon is om ongehavend aan de start te verschijnen.
Pas nu vooral goed op jezelf. Zorg ervoor dat je gevrijwaard blijft van blessures. Geniet maximaal van je pendelkilometers naar school.

Bram Van de Velde is radiopresentator op BRUZZ en actief vrijetijdssporter

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Estafette

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni