Alleen FC Barcelona doet beter. RSC Anderlecht begint aanstaande dinsdag aan zijn vijftigste opeenvolgende campagne in Europa. Al vijftig seizoenen – een halve eeuw - draagt de vaandeldrager van het Belgisch voetbal de goede naam van de hoofdstad uit in het buitenland.

Europees voetbal zit in het DNA van Royal Sporting Club Anderlecht. Voorzitter Roger Vanden Stock is een van de grondleggers van de huidige formule van het kampioenenvoetbal. De Champions League. Brusselaars kijken altijd verder dan hun neus lang is. Over de grenzen heen. Het algemeen belang primeert altijd. Of Brussel de voetbalhoofdstad van Europa is, laten we in het midden. RSCA is het minstens drie keer geweest: in 1976, 1978 en 1983. De drie gewonnen Europa Cupfinales. Vrijdag weten we meer. Dan maakt de Europese voetbalbond bekend of Brussel de openingswedstrijd krijgt van het Europees Kampioenschap in 2020. In dat geval is de kans groot dat er een hypermodern voetbalstadion in Brussel opgetrokken wordt waar RSC Anderlecht zijn thuiswedstrijden misschien zal spelen. Gefinancierd zonder overheidsgeld. Een tempel die deze stad verdient. De nieuwe arena zal meteen een stimulans zijn voor andere Belgische clubs om hun infrastructuur grondig te verbeteren.

Hij had bijna voor Union Sint-Gillis getekend maar daar staken de burgemeester van Ruisbroek, zijn gemeente, en de lokale voetbalclub een stokje voor. Burgervader Braillard voetbalde samen met de toenmalige voorzitter van paars-wit, Albert Roossens, bij de veteranen van Anderlecht. Die zocht begin jaren vijftig een midvoor. Braillard raadde hem Raymackers aan, de nummer negen van zijn club. Roossens ging kijken en was onmiddellijk in de ban van een jonge kwikzilvere dribbelkont, Jef Jurion, speler met een brilletje. Op dat ogenblik was Union Saint-Gilloise een grotere club dan Anderlecht. Ook Daring, Uccle Sport en Racing Brussel hengelden naar zijn diensten. Roossens was hen te slim af en kocht hem voor 1.625 euro, een fortuin in die tijd. Jurion debuteerde bijna onmiddellijk in de eerste ploeg. Een aanpassingsperiode had hij niet nodig. Een zeventienjarige met de branie van een dertigjarige.

Jurion was de eerste RSCA-speler die de gouden schoen won. Die had hij in grote mate te danken aan zijn prestaties in de Europa Cup. De eerste Mister Europe van Royal Sporting Club Anderlecht. Jurion had het beslissende doelpunt gescoord tegen het grote Real Madrid. In 1962, in de eerste ronde al. Een ronde later, tegen de Bulgaren van CDNA Sofia, stond Sporting plots 2-0 achter. Een verdediger had hem geprovoceerd door hem “indiaan” te noemen. Die avond scoorde brutale Jef twee doelpunten. Na de tweede goal noemde Jef de verdediger “cowboy”. Met de glimlach. Vanaf die dag was hij Mister Europe, tot ver buiten de landsgrenzen.

RSCA heeft er achteraf veel gehad, Misters Europe. François ‘Swatje’ Van der Elst die twee keer scoorde in de eerste gewonnen finale tegen West Ham in 1976, Jan Koller die paars-wit plaatste voor de Champions League in 2000 na een thriller tegen FC Porto, Robbie Rensenbrink en Gille Van Binst die beiden scoorden in de tweede gewonnen finale van 1978 in Parijs tegen Austria Wenen. We kunnen nog vele volzinnen verdergaan. Europa is Anderlecht, en omgekeerd. Maar het is die kleine technicus uit Ruisbroek die de eerste was.

David Steegen is persverantwoordelijke van RSC Anderlecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni