Europees turnkampioenschap dames op de Heizel

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
09/05/2012
Een paar maanden voor de Olympische Spelen in Londen geeft de vrouwelijke turntop acte de présence in de hoofdstad. Van 9 tot en met 13 mei strijden ze voor de Europese titel Artistieke Gymnastiek in Brussels Expo.

"Met de slogan 'Make it happen' willen we zoveel mogelijk mensen betrekken," vertelt event manager Ilse Arys (29), "de pers bijvoorbeeld door erover te schrijven, het publiek door te komen supporteren. Dit is de kans om de toppers die je anders alleen op televisie of in de boekjes ziet, live aan het werk te zien. En dat een paar maanden voor de Olympische Spelen. Een ticket voor die Spelen is enorm duur, bij ons valt dat reuze mee."

De Belgische kandidatuur voor dit EK werd een tweetal jaar ingediend. Er was snel een consensus om Brussel als gastheer te vragen. Op het programma staat een allroundfinale voor de junioren, een teamfinale voor de junioren en toestelfinales voor beiden. "We steken niet onder stoelen of banken dat we met medaille­ambities naar het EK toeleven. De Belgische meisjes doen het goed. Vijf medailles hoeven we niet te verwachten, maar we koesteren wel ambities. Twee absolute uithangborden zijn Gaëlle Mys en Julie Croket, in volle voorbereiding voor de Spelen. Hopelijk plukt ze daar nu al de vruchten van."

De Belgische ploeg zal het wel zonder Aagje Vanwalleghem moeten doen: zij maakte een paar weken geleden bekend dat ze stopt met turnen. Toch zal het boegbeeld van de Belgische turnsters aanwezig zijn. "Uiteraard hadden we liever gehad dat ze erbij was, je mag niet vergeten dat ze de turnsport bij ons op de kaart heeft gezet. We zullen haar missen, maar de opvolging staat klaar. Aagje zal trouwens verschillende taken op zich nemen tijdens het toernooi. Zo zullen de finales op zaterdag en zondag live uitgezonden worden op Sporza en misschien op de RTBf, en daar zal zij commentaar leveren."

Het EK-perscentrum verwacht vijftig à 75 journalisten van over heel Europa, en hopelijk zullen de toeschouwers ook van de partij zijn. Toegangsprijzen variëren van twintig tot 35 euro. Een abonnement voor heel de competitie kost 150 euro, een abonnement voor de finales 105. "Er is plaats voor drie- à vierduizend toeschouwers. We hopen dat de teamfinales voor senioren voor een vol huis worden gespeeld. Want als je zo'n lege Expo-zaal ziet, dan slik je toch even."

De organisatie van dit toptoernooi is een mooie gelegenheid voor Brussel en heel België om de turnsport te ontdekken. "Op de Olympische Spelen is turnen een van de meest bekeken sporten, dus de interesse is er wel. Een Belgische medaille zou fantastisch zijn. Wij doen er alles aan om een goed toernooi af te leveren, en hopelijk zorgen onze meisjes voor de kers op de taart."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni