Herman Van Holsbeeck, voormalig manager van RSC Anderlecht

| Herman Van Holsbeeck, voormalig manager van RSC Anderlecht.

Ex-bestuurders van Anderlecht moeten zich verantwoorden voor het gerecht

© Belga
14/01/2022

In het dossier 'Propere Handen', het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal, wil het federaal parket twee voormalige topfiguren van RSC Anderlecht voor de correctionele rechtbank brengen. Het gaat om ex-manager Herman Van Holsbeeck en voormalig bestuurder Jo Van Biesbroeck. Ze maken deel uit van een groep van 57 personen die zich binnen afzienbare tijd zullen moeten verantwoorden. Het nieuws van verschillende media wordt bevestigd door het federaal parket.

Bronnen nabij het onderzoek bevestigen dat de groep verdacht wordt van valsheid in geschrifte, witwassen, matchfixing en lidmaatschap van een criminele organisatie.

"We kunnen bevestigen dat de voorlopige eindvordering in dit dossier klaar is", zegt federaal parketwoordvoerder Eric Van Duyse. "Ze is nu ter beschikking van de verschillende partijen. Er wordt om de doorverwijzing van 57 personen gevraagd." Het dossier moet nu naar de kamer van inbeschuldigingstelling voor de controle op de bijzondere opsporingsmethoden, waarna de raadkamer zich zal moeten buigen over de doorverwijzing van de verschillende verdachten.

Zowel de verdediging als eventuele burgerlijke partijen kunnen voor de raadkamer wel nog vragen dat er bijkomend onderzoek zou worden uitgevoerd. Naast de 57 personen die in de eindvordering vermeld worden, zijn er nog een 200-tal personen die zwart geld ontvangen zouden hebben. Het federaal parket gaat hen niet vervolgen, maar zal hun dossiers wel overmaken aan de fiscale administratie, de Bijzondere Belastinginspectie.

Het federaal parket geeft geen commentaar over de namen die in de eindvordering vermeld staan, maar volgens verschillende media gaat het dus naast Van Holsbeeck en Van Biesbroeck, om nog andere mensen uit de absolute top van het Belgisch voetbal. Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert, respectievelijk voorzitter en manager van Club Brugge, worden vermeld, net als AA-Gent manager Michel Louwagie, Standard-voorzitter Bruno Venanzi, Charleroi-directeur Mehdi Bayat, en KV Kortrijk-manager Matthias Leterme. Ook de namen van ex-bestuurders Patrick Janssens (Genk), François De Keersmaeker en Steven Martens (beiden voetbalbond), ex-Club-trainer Ivan Leko, en trainers Peter Maes, Glen De Boeck en Yannick Ferrera vallen, net als die van twee voormalige topscheidsrechters.

Voetbalmakelaar en spijtoptant Dejan Veljkovic wordt niet vervolgd, zijn collega-makelaar Arnaud 'Mogi' Bayat wel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Justitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni