interview

Ex-coach Ariël Jacobs over de bekerfinale: 'Anderlecht heeft een prijs nodig'

© Photo News
| Romelu Lukaku en toenmalig Anderlecht-coach Ariël Jacobs in 2010.

Vandaag, op Paasmaandag, is het zover. Voetbalclub RSC Anderlecht kan z'n tiende eindoverwinning pakken in de Beker van België. Daarvoor moeten ze eerste wel voorbij ploeg in vorm KAA Gent. De laatste coach die met Anderlecht de Beker kon winnen was Ariël Jacobs. Hij blikt samen met ons terug op de wedstrijd van toen en vooruit naar de wedstrijd van maandag.

Supportert u dit weekend voor Anderlecht?
Ariël Jacobs: “Neen, In het kader van mijn functie bij de Pro League mag ik geen supporter meer zijn. Maar als je vijf jaar coach bent geweest van een club als Anderlecht, dan is het toch moeilijk om volledig neutraal te blijven, dus ik ben wel licht partijdig.”

Op welke manier leeft u toe naar deze bekerfinale?
Jacobs: Er is een groot verschil met toen ik als coach de finale won. Ik hoop nu vooral dat het een goede, open wedstrijd wordt. Vroeger wou ik gewoon winnen.

Om niet te veel uit te wijden. Ik leef er veel ontspannener naartoe, wat ook wel logisch is. De bekerfinale van toen had alles, die was heel intens. Voor, tijdens en na de wedstrijd. Ik heb wel altijd het gevoel gehad dat Anderlecht de ploeg was dat die finale ging winnen.

Welke emoties waren het meest aanwezig tijdens de wedstrijd in 2008?
Jacobs: Voor de wedstrijd had ik eigenlijk dezelfde emoties als voor een normale competitiewedstrijd. Veel hoop. Geloof in mijn team, van wij kunnen dit. Hoewel, ik zou liegen. De spanning lag toch net iets hoger.

Tijdens de wedstrijd, in 2008 dan, was er twijfel. We kwamen 2-1 achter en ik had dat niet verwacht, dat verraste mij wel. In de tweede helft sloeg dat om in onbegrip, ongeloof en ook verzekering. Fadiga, een speler Gent, deed ons heel veel pijn en die werd opeens gewisseld. Ik begreep daar absoluut niets van. Ik heb dat toen dubbel moeten checken, om te weten of het zeker het juiste nummer was op het bord van de vierde scheidsrechter. Ik zag dat het correct was, draaide mij om naar de bank en zei: ‘schrijf maar op, Anderlecht wint de beker.’ Dat was het kantelpunt, vooral mentaal denk ik.

Na de wedstrijd was er voldoening. Door de winst, maar ook door de kwaliteit van de wedstrijd. Dat vertaalde zich ook in de vragen van de journalisten en dat was nieuw, anders. Missie geslaagd dacht ik toen.

Wat verwacht u van deze wedstrijd?
Jacobs: Er is geen uitgesproken favoriet, maar Anderlecht heeft een psychologisch voordeel, dat is zeker. Het fysieke voordeel, dat wordt natuurlijk pas maandag beslist. Ik verwacht wel een gesloten wedstrijd, maar voor mij liggen de kaarten van Anderlecht net iets beter.

Dat heeft alles te maken met de laatste wedstrijden van de reguliere competitie. Anderlecht kwam terug uit een verliezende positie en kon zich plaatsen voor de Champions Play-Offs, daardoor zitten zij momenteel op rozen. Ze mogen natuurlijk wel niet gaan zweven. En hoewel Gent met 5-0 won, zal het toch eerder een geslagen sfeer zijn die daar op training hing.

Gent heeft ook niet bepaald een liefdesverhouding met de beker, ook dat speelt mee in de hoofden van iedereen dat de club lief is. Het kan ook motiverend werken, maar ik ervaarde dat als trainer toch vaak als een extra handicap.

Schat u de huidige ploeg even sterk in als de ploeg die u had?
Jacobs: De ploeg van toen was individueel sterker. Een spelers als Mbark Boussoufa, die heeft Anderlecht momenteel niet lopen. En Ahmed Hassan, die konden we na het winnen van de Afrika-cup zelf op de bank zetten. Dat was uiteraard geen bewuste keuze, hij besloot nog een maand verder te feesten en dat had zo zijn gevolgen.

Om terug te komen op de vraag. Het is wel zo dat Vincent een sterk team heeft geboetseerd. Het loopt (meestal) op wieltjes en iedere speler komt goed tot zijn recht. Het Anderlecht van mijn tijd moest het hebben van goede spelers en flitsen, minder van een systeem.

Hoe belangrijk is deze bekerfinale volgens u voor Anderlecht en Vincent Kompany?
Jacobs: Een bekerfinale is altijd do or die. Er is duidelijk veel progressie bij de ploeg van Kompany, maar op een bepaald moment wil iedereen iets tastbaar. Een prijs. Zowel supporters als bestuur. Het is en blijft een beker, een rechtstreeks ticket naar Europa. Er moet dus gewonnen worden, het proces in acht genomen of niet. Het zou een stap in de juiste richting zijn.

Kompany mag wel de wisselvalligheid van de beker niet onderschatten. Het is nooit gedaan in zo’n wedstrijd. Heel onvoorspelbaar. Je mag bij een voorsprong niet overmoedig worden. Bij een achterstand mag je dan weer niet paniekeren.

De beker kunnen winnen brengt de ploeg ook een goed gevoel om de rest van de competitie aan te vatten. Ook daar kan alles nog. Als Anderlecht de beker wint en kan doorgaan op dat elan, dan blijven ze met winst op Union in de running voor de titel. Daar ben ik zeker van.

U was de laatste coach die een beker kon winnen met Anderlecht, betekent dat iets voor u?
Jacobs: Neen, daar lig ik absoluut niet wakker van. Het is wel verwonderlijk voor een club als Anderlecht natuurlijk, want mijn triomf was in 2008. Het zou daarbovenop een kwelling zijn voor mezelf als ik daar ieder jaar aan zou denken. Vroeg of laat komt er toch iemand die die fakkel overneemt. En dat kan Kompany op maandag zeker al zijn.

En tot slot, waar zal u de wedstrijd volgen?
Jacobs: Ter plaatse, in het Koning Boudewijnstadion. Eleven Sports heeft mij uitgenodigd, niet om te babbelen, zomaar. Dat is wel een fijn gevoel. Ook als neutrale supporter zal ik genieten van de wedstrijd, laten we nu nog hopen dat het weer even goed blijft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?