Lotto Park, het stadion van voetbalclub RSC Anderlecht

| Lotto Park, het stadion van voetbalclub RSC Anderlecht.

Ex-toplui verdacht van gesjoemel bij verkoop Anderlecht, Coucke onderzoekt zijn opties

© Belga
23/09/2021
Updated: 23/09/2021 13.41u

Het parket wil de ex-Anderlecht-toplui Roger Vanden Stock, Herman Van Holsbeeck en Jo Van Biesbroeck vervolgen voor vermeende onregel­matigheden bij de verkoop van de voetbalclub RSC Anderlecht aan Marc Coucke in 2017. Dat meldt De Tijd op basis van bronnen dicht bij het onderzoek. Marc Coucke wordt als benadeelde partij gezien. Volgens bedragen die circuleren, zou hij 5 miljoen euro te veel voor de club hebben betaald.

De Brusselse onderzoeksrechter Laurence Heusghem heeft het onderzoek naar de verkoop afgerond. Binnenkort gaat het dossier naar de Brusselse raadkamer. Die moet beslissen of hij de vorige club­eigenaar Vanden Stock, voormalig algemeen manager Van Holsbeeck en ex-CEO Van Biesbroeck doorverwijst naar de correctionele rechtbank.

Het federaal parket wil geen commentaar geven, maar volgens verschillende bronnen wil het parket hen voor de rechter brengen voor valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Een vierde betrokkene die het parket wil vervolgen, is de spelersmakelaar Christophe Henrotay. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Het onderzoek naar de verkoop van Anderlecht in 2017 kwam voort uit een onderzoek naar de transfer van Aleksandar Mitrovic, die hij organiseerde. De naam van Van Holsbeeck viel ook in dat dossier. Hij werd in verdenking gesteld van witwassen, schriftvervalsing en omkoping.

In Radio Radzinski, de RSC Anderlecht-podcast van BRUZZ, vertelde De Standaard-journalist Nico Tanghe vorig jaar onder meer het verhaal van de dubieuze dubbele transfer van Mitrovic en Mbemba.

Geld op rekening advocaat

En ook advocaat Luc Deleu, momenteel opnieuw bestuurder van de club met een zitje in het beslissingsorgaan van de recordkampioen, wordt volgens De Tijd verdacht van onregelmatigheden bij de verkoop van de club. Er wordt vermoed dat geld van de verkoop van de club naar zijn rekening overgemaakt werd. Normaal zou dat geld door het betrokken advocatenkantoor (in dit geval niet dat van Deleu zelf) op een derdenrekening geparkeerd moeten worden. Ook dat advocatenkantoor, Clifford Chance, wordt onderzocht. Het parket wil Clifford Chance vervolgen voor valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting.

politie rsc anderlecht

| Algemeen manager van RSC Anderlecht Herman Van Holsbeeck met politieagent voor een thuiswedstrijd.

Reacties Deleu en Coucke

Inmiddels zijn er verschillende reacties van betrokkenen binnen. Zo stelt Deleu tegenover Het Laatste Nieuws dat zijn kantoor inderdaad heeft meegeholpen bij de operatie. “Omdat de advocaten van de verkopers recht hadden op een commissie en dus zichzelf zouden moeten betalen - dat zou belangenvermenging geweest zijn - hebben wij voor die transfers gezorgd. Wij zaten niet mee aan tafel bij de onderhandelingen. Alvorens de transfer te doen, hebben we wel de overeenkomst afgetoetst met de banken; zij zagen geen probleem, dus zijn die stortingen gebeurd, conform het contract. Ik ben daarover ondervraagd. Of ik nu in verdenking gesteld word? Dat kan, de speurders vertelden dat dat een mogelijkheid was voor iedereen die betrokken was bij die transactie, maar ik zie niet in waarom ik me zorgen zou moeten maken. Ik denk dat ze mij vooral opgezocht hebben om wat extra informatie te geven. Ik heb ook geen idee of Coucke benadeeld werd.”

Coucke zelf hield het bij een statement op Twitter. Hij bedankt het gerecht voor "het diepgaand onderzoek in deze zaak". "Vanzelfsprekend wordt nu onderzocht of ikzelf en/of RSCA zich burgerlijke partij zullen stellen teneinde inzage in het dossier te hebben en eventuele schadeloosstellingen te verkrijgen", luidt de reactie. Coucke houdt gemengde gevoelens over aan de nieuwe ontwikkeling. "Verheugd en tegelijk triest om dit dossier, zal ik er (als steunend hoofdaandeelhouder) samen met het clubmanagement en de sportieve staff alles aan doen opdat de vele supporters vooral weer kunnen vooruitkijken naar een mooie, waardige en succesrijke toekomst voor RSCA."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni