Ex-voorzitter Daring Brussel en RWDM overleden

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
15/08/2005
Afgelopen weekend overleed Jean-Baptiste L'Ecluse (92). L'Ecluse drukte een zware (bouw)stempel op Brussel en Molenbeek. En hij was uiteraard de man die Daring Molenbeek aan Racing White koppelde.

De nieuwboren voetbalclub RWDM steeg als een komeet naar de top, maar zou daar niet lang toeven. Eén Belgische titel (1975) en een halve finale van de UEFA-beker (1977), maar daarna was het een lange weg terug naar af.

L'Ecluse plantte ondertussen wel omzeggens de hele Machtenslaan vol met appartementsblokken, groef ook mee de Brusselse metro uit en tekende voor ondermeer de Martini-toren. Maar in 1985 ging zijn bouwbedrijf over de kop en enkele maanden later volgde ook 'zijn' RWDM een eerste keer. L'Ecluse werd er na de vereffening definitief buitenspel gezet, iets wat voormalig sterspeler en kind-aan-huis Johan Boskamp nog steeds erg hoog zit.

De fusie tussen Daring Molenbeek en Racing White mocht dan op korte termijn sportief een succes zijn, heel veel verknochte supporters hadden het er moeilijk mee. RWDM kreeg nooit de bezieling van wat ooit 'den Daring' was. Ook na de fusie werden overigens regelmatig rekeningetjes vereffend tussen Daring & Racing-clans.

Jacques Teugels maakte het als speler allemaal van heel dichtbij mee:
"De dood van meneer L'Ecluse raakt me echt diep, terwijl we toch niet altijd de beste vrienden waren. L'Ecluse is altijd een Daring-man gebleven. Mabille en Goris waren van Racing. Dat is altijd blijven spelen. Ikzelf kwam ook van Racing White. Net zoals mannen als De Bree en Koens moest ik na het Europese succesjaar 1977 verdwijnen. Omdat we ex-Racing waren. En ook wel een beetje omdat we niet goedkoop waren, wellicht. Toen was het al besparen geblazen."

"Garot en Vermeersch waren afkomstig van de Daring-stal, die zaten goed. En meneer L'Ecluse is met inkomende transfers begonnen, hij deed dat overigens heel goed. Johan Boskamp, die was pas een kind van L'Ecluse. L'Ecluse zou bij wijze van spreken zelfs het gazon afrijden aan de villa Boskamp te Relegem. Maar hoe je het draait of keert: hij heeft toch mooie resultaten neergezet."

"Die korte succesperiode met RWDM was onvergetelijk. Nu gaan spelers na de match elk hun eigen weg. Vriendschap bestaat nog nauwelijks, enkel het geld telt. Dat was toen anders. Vriendschap was de basis van ons succes. Met vriendschap mààk je geld. Zo zijn we toen het grote Anderlecht de baas kunnen blijven."

:: Jean-Baptiste L'Ecluse wordt zaterdag 20 augustus om 10u ten grave gedragen in de St-Martinuskerk te Asse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni