Excelsior Brussel: ‘Promoveren is kwestie van geld’

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
21/11/2011
Topsport draait steeds meer om geld. In de tweede klasse van het basketbal zorgt dat zelfs voor een volledige stilstand. Excelsior Brussel laat het niet te zeer aan het hart komen.

"We zijn een gezonde club met meer dan vijftig jaar op de teller," zegt Serge Crèvecoeur (40), trainer en directeur-generaal van Excelsior, met enige fierheid. "Er zijn heel wat ploegen die dat niet kunnen zeggen. We hebben steeds het juiste pad bewandeld en groeien stap per stap, gezond en rustig."

Excelsior Brussel is aan zijn derde seizoen bezig in de tweede klasse, de hoogste klassering sinds zijn ontstaan. Tijdens de afgelopen twee seizoenen verbaasden ze door telkens de play-offs te halen. Ze lagen er telkens meteen uit in de kwartfinales, maar veel blijken die eindrondes niet uit te maken. "De afgelopen seizoenen zijn de kampioenen uit de tweede klasse niet opgegaan. Promoveren is dan ook een puur financiële kwestie. Er bestaat een licentiesysteem zoals in het voetbal en je moet het minimumbudget hebben om in eerste te spelen. De C-licentie vraagt minimaal vierhonderdduizend euro, de B-licentie achthonderdduizend en de A-licentie één miljoen. Niemand uit de tweede klasse kan dat op tafel leggen, en dus bleef en blijft iedereen waar hij is."

Pervers
"Er is beslist om de eerste klasse de komende drie seizoenen gesloten te houden. Dat betekent dat geen enkele van de negen ploegen kan zakken, maar er mogen wel ploegen stijgen - als ze de nodige financiële middelen op tafel kunnen leggen, uiteraard."

Dat heeft het perverse gevolg dat niet de beste ploeg kan promoveren, maar degene met de dikste portefeuille. "Eindig je tiende en kun je het nodige geld op tafel leggen, dan mag je op. Dat wil zeggen dat als er nu een grote geldschieter bij ons aanklopt, we kunnen promoveren. Maar die kans acht ik klein. Met wat moeite zouden we een C-licentie kunnen halen. Maar wat dan? Als je elke match verliest, dan is niemand tevreden. We hebben vandaag gemiddeld 350 supporters per match. Bij een paar nederlagen op rij zou dat snel slinken."

Eén miljoen
Een sportman wil altijd beter en meer. De een neemt daar risico's voor, de ander wil zekerheid inbouwen. De goede huisvaders van Excelsior houden vooral de gezondheid van de club voor ogen en willen dan ook een structureel plan met de nodige zekerheden. "Als we opgaan, dan moeten we een budget hebben dat groot genoeg is om toch af en toe een match te kunnen winnen," vervolgt Crèvecoeur. "Nu is dat niet het geval. Het zou leuk zijn om te promoveren, zeker. Maar niet tegen om het even welke prijs. Niet om gewoon te kunnen zeggen dat we in eerste spelen. Je mag ook niet vergeten dat we een jeugdschool hebben met 250 spelers en dat we ook nog eens 150 leerlingen op school volgen."

"Deze situatie is niet frustrerend. Het is de filosofie van de club om onze gezondheid voorop te stellen, en die volg ik volledig. We hebben tijd, we zien wel. We houden de voeten op de grond. Natuurlijk wil ik van de eerste klasse proeven, zien of we het aankunnen. Maar, opnieuw, niet tegen elke prijs. We mogen onze identiteit niet verliezen."

Het geld moet voornamelijk van sponsors komen. Die tekenen samenwerkingsakkoorden over verschillende seizoenen met de club, met meestal een clausule voor een hogere bijdrage bij promotie. Maar daarvoor is nog heel veel geld nodig. "Een miljoen per jaar boven op ons huidige budget hebben we nodig om naar eerste te gaan. Elk jaar, structureel. Ik wil niet dat het een eenmalige geld­injectie is waardoor we later in de problemen komen."

Lege zaal
Excelsior heeft vandaag zijn thuisbasis in Neder-Over-Heembeek, maar zou in de toekomst kunnen verhuizen naar het nieuwe Vorst Nationaal. Die verhuizing ziet Crèvecoeur als verre toekomstmuziek, in een zaal die pas binnen een paar jaar beschikbaar zal zijn.

"We hebben een intentieverklaring getekend waarin staat dat we akkoord gaan om daarheen te verhuizen als we op het hoogste niveau spelen. In tweede klasse heeft Vorst Nationaal geen zin. De nieuwe zaal zal twee- à drieduizend plaatsen tellen. Die kunnen wij niet vullen. We gaan daar niet in een lege zaal spelen."

En dus speelt Excelsior nog altijd in Heembeek. Daar heeft de club wat moeilijkheden in de competitie. Crèvecoeur heeft er vertrouwen in dat het nodige talent in huis is om een rustig seizoen te draaien. Het niveau van de tweede klasse gaat de hoogte in door de aanwezigheid van sterke Belgen, die soms door buitenlanders uit de eerste klasse weggeconcurreerd zijn.

"Tweede klasse wordt in feite de beste divisie van de Belgen aangezien het voor hen moeilijker wordt om in eerste te spelen. Je hebt echt sterke Belgische spelers in tweede. Bij ons worden de beste jongeren weggeplukt door clubs die een mooier project kunnen voorleggen. We hebben twee Brusselaars in de ploeg, maar er is zeker een groot potentieel in Brussel. We beseffen dat we als club nog moeten groeien, maar laten we het stap voor stap doen. En vooral: als een gezonde club."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni