Excelsior Brussels speelt de volgende twee seizoenen in eerste klasse

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
13/05/2013
Brussel staat terug op de basketbalkaart. Zes jaar na Atomia Brussels speelt er volgend seizoen terug een ploeg uit de hoofdstad in de eredivisie. Excelsior Brussels verkreeg in beroep zijn C-licentie, waardoor het de komende twee seizoenen zeker in eredivisie mag aantreden. Een comfortabele positie waarin de club rustig kan groeien.

'D e procedure om de licentie te halen heeft wekenlang aangesleept," vertelt voorzitter André De Kandelaer. "We dachten dat we ons dossier als de besten beheersten, maar eigenlijk waren we wat naïef. Ik ben iemand die altijd met zekerheden werkt, dus legde ik alleen op tafel waar ik zeker van was. Maar je moet natuurlijk ook zeggen wat er in de pijplijn zit - zaken die wellicht in orde komen. Voornamelijk het financiële plaatje zorgde ervoor dat het dossier bleef aanslepen. Er ontbraken ook banale zaken zoals mutualiteitvignetten van spelers. Maar ach, uiteindelijk hebben we de licentie beet en dat is het belangrijkste."

Excelsior Brussel zal voor het eerst sinds zijn ontstaan in 1957 in de hoogste klasse aantreden. De gestage groei van de club werd in 1998 ingezet, toen De Kandelaer voor de tweede maal voorzitter werd. "Op aandringen van een bestuurslid heb ik de club toen terug in handen genomen omdat het slecht ging. Het idee dat mijn club zou verdwijnen, raakte me. We zijn toen van eerste provinciale gestaag tot de tweede klasse gestegen."

"Sinds Atomia Brussels niet meer in eerste speelt, kreeg ik steeds meer te horen dat Brussel een ploeg in de eredivisie moet hebben. De kans bood zich aan en die hebben we met twee handen gegrepen."

De Belgische basketbalwereld ontspringt de dans van het grote geld niet. Verschillende clubs beten zich de afgelopen jaren de tanden stuk op de financiële vereisten waar een club uit de eredivisie aan moet voldoen. Daarom heeft de bond faciliteiten in het leven geroepen.

"Het was geen vereiste om kampioen te worden om te mogen promoveren, maar je moest wel minimaal een C-licentie behalen. Daarvoor moet je budget minstens vierhonderdduizend euro bedragen. De komende twee seizoenen is de competitie gesloten, waardoor je niet meteen dreigt te zakken. We moeten dus niet onnodig veel geld uitgeven om de ploeg in eerste te houden. We kunnen gezond voortbouwen. Dat is comfortabel voor ons en voor onze sponsors."

"Na het derde seizoen bestaat de kans dat er een ploeg zakt, maar dat hangt af van de licentieaanvragen. Indien er geen nieuwe aanvragen zijn voor de eredivisie, zou het kunnen dat we er sowieso in blijven. Maar dat is nog verre toekomstmuziek."

Real Madrid
Om de C-licentie te halen moest Excelsior zijn budget verdriedubbelen. Het ging daarvoor aankloppen bij sponsors en overheidsinstanties. Een moeilijke zoektocht waarin ze zich gesterkt wisten door een sterk dossier. "Naast een eredivisieclub hebben jongeren een voorname plaats in ons project. Onze jongerenploegen gaan de komende jaren verbeteren. Een van onze plannen is om op termijn een opleiding te organiseren waarin sport en studie worden gecombineerd. Verder zullen we onze spelers uit de eerste ploeg inschakelen om stages en opleidingen te geven. En ik kan je verzekeren dat als iemand als Stephane Pelle, die nog bij de Los Angeles Lakers heeft gespeeld, les komt geven, de ketjes grote ogen trekken. Dat motiveert hen. We zijn trouwens altijd al een opleidingsploeg geweest. Jongens als Quentin Serron en Maxime De Zeeuw komen uit onze stal."

"Verder zullen er ook verschillende jongeren onder de 23 jaar opgenomen worden in de kern. Zij zullen net als de profspelers acht keer per week trainen en af en toe een kans krijgen in de eredivisie. Daarnaast zullen ze ook aangesloten zijn bij een ploeg in tweede klasse of een lagere divisie om ervaring op te doen."

Het is de ambitie van de club om Brusselaars aan te trekken, de voorzitter is zelfs bereid om een inspanning te leveren, maar niet tegen eender welke prijs. De spelers moeten in het gezochte profiel passen. Die spelersprofielen moeten de komende weken ingevuld worden. Ook naast de transfers staat er nog heel wat werk op de plank. "We gaan een commerciële medewerker aantrekken om het commerciële aspect beter te organiseren. Ook andere zaken moeten geregeld worden zoals het verminderen van het aantal lijnen op ons parket. Dat moet, zeker als Belgacom een match uitzendt. We blijven trouwens in onze zaal in Neder-Over-Heembeek spelen. In principe komt er nog een tribune van 400 plaatsen bij, zodat we in totaal ongeveer 1.250 mensen kunnen ontvangen. Maar als we een gemiddelde halen van 700 toeschouwers, zal ik al zeer tevreden zijn."

"Het project van een multifunctionele sporthal in Vorst Nationaal interesseert ons nog steeds, maar momenteel is het daar even stil rond. De mogelijkheid bestaat wel dat we een paar matchen in Paleis 12 (spektakelzaal op de Heizel, red.) spelen. Daar wordt over gepraat."
Er staan Excelsior opwindende weken en maanden te wachten. Maar ze blijven met de voetjes op de grond. De voorzitter omringt zich met capabele mensen en blijft bij zijn principes. "Al onze energie, naast het sportieve, gaat naar de versteviging van onze financiële structuur. We gaan onze marketingafdeling verbeteren en de zoektocht naar sponsors gaat door. Ik zal nooit een cent uitgeven die ik niet heb. Nooit! Als ik daarvoor moet zakken, dan is dat maar zo."

"En binnen vijf jaar spelen we tegen Real Madrid in de Europabeker (lacht). Nee, je moet realistisch blijven. Het hangt allemaal van je budget af. Onze vooruitgang hangt af van de prestaties van onze marketing- en financiële cel. Zo simpel is dat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni