Logo Academie jeunesse Molenbeek

FC Académie Jeunesse Molenbeek

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
09/12/2015

Académie Jeunesse Molenbeek is een voetbalclub die zoveel mogelijk ketjes de kans wil geven om te shotten. Ze doen dat met hun eigen middelen, maar kunnen nu ook rekenen op steun dankzij de samenwerking die zij en FC Molenbeek Girls hebben afgesloten met White Star.

“De opleiding van jonge voetballers, daar is het ons om te doen,” vertelt technisch directeur Mohamed Tabakkalt. “Ons budget laat het niet toe om te focussen op onze eerste ploeg, die in vierde provinciale uitkomt. We hebben 570 spelers en 24 ploegen in competitie. Daarnaast is er nog een academie waarin kinderen tussen de vijf en dertien jaar enkel op techniek trainen. Zij krijgen, kort samengevat, het alfabet van het voetbal aangeleerd. Door een tekort aan velden kunnen zij nog geen competitie spelen, maar daar zullen ze wel naar doorgroeien.”

Académie Jeunesse Molenbeek geeft heel wat Brusselse ketjes de kans om te voetballen. Hun middelen komen voornamelijk van de lidgelden die de spelertjes betalen, en die zijn al voordelig. Een samenwerking met tweedeklasser White Star was dan ook welkom. “Zij zagen dat wij goed werk leverden en zo is de bal aan het rollen geraakt.”

“Het voornaamste punt van de samenwerking is dat het van beide kanten moet komen. In het verleden hebben we samengewerkt met FC Brussels, maar zij waren enkel geïnteresseerd in onze beste spelers. Het was eigenlijk geen samenwerking. Nu zal het zo zijn dat onze beste spelers kunnen doorgroeien naar de eliteploegen van White Star, maar ook spelers van hen zullen onze teams kunnen versterken. Dat zal gebeuren op basis van evaluaties die de voorzitter van de jeugdschool van White Star en ik gezamenlijk zullen maken.”

Een derde belangrijke partij zijn de ouders van de talentvolle spelers. Zij moeten ook willen en kunnen meewerken. “Willen zal geen probleem zijn, maar zullen zij de hogere lidgelden van White Star kunnen betalen? Dat is een delicate kwestie. Ik plan nog een vergadering met de ouders om hierover te praten.”

Geen problemen
“We zullen verder ook trainers uitwisselen. Het is een voordeel voor ons als White Star onze trainers opleidt. Verder kunnen we elkaar helpen indien er infrastructuur gezocht moet worden, willen we één à twee gezamenlijke sponsors aantrekken, en we zouden ook graag een internationaal voetbaltornooi organiseren in Molenbeek. Maar dat is nog toekomstmuziek, daarvoor moeten we in januari nog eens rond de tafel zitten.”

FC Académie Jeunesse Molenbeek komt door deze samenwerking in een nogal netelig verhaal terecht, gezien de slechte relatie tussen White Star en RWDM. Maar Tabakkalt wijst dat van de hand. “Wij hebben nooit met iemand problemen gehad. Wij zijn een voetbalclub die sociaal werk wil doen, Molenbeekse jongeren van de straat wilt houden. Daar is het ons om te doen. Van andere zaken moeten wij niets weten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni