FC Brussels strijdt voor behoud

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
19/02/2011
Donkere wolken boven het Edmond Machtensstadion. Ondanks het optimisme aan het begin van dit seizoen, en ondanks de 0-1 op Wetteren vorig weekend, bengelt Brussels helemaal onderaan in tweede klasse. Zowel de supporters als manager Thierry Dailly wijzen (vooral) de spelers met de vinger.

"De ploeg die op het veld staat, vecht niet voor zijn truitje," vindt Olivier Lebbe (41), supporter van het eerste uur. "Er wordt niet als ploeg gespeeld, het is ieder voor zich. Daarbij komt dat de club om de zoveel maanden van ambitie verandert, er is geen duidelijke lijn. Zo krijgen de jongeren van de club te weinig kansen."

In het begin van dit seizoen was er zowel bij supporters als bij het bestuur van Brussels heel wat hoop. Er was een nieuwe technische, medische en commerciële staf, en met jongens als Michael Van Geele en Kevin De Broyer was talentvol en Belgisch ingekocht. Maar naarmate de slechte resultaten zich opstapelden, sloeg de sfeer om.

"Alle kenners van de tweede klasse hadden ons voor de aanvang van het seizoen in de top vijf gezet," vertelt manager Thierry Dailly. "Er zijn zoveel factoren die ervoor gezorgd hebben dat we staan waar we staan. De manier van werken van onze ex-trainer (Chris Van Puyvelde, red.) was misschien niet de juiste, voor sommige spelers liep het naast het veld misschien niet echt gesmeerd, en we moeten ook gewoon toegeven dat de mayonaise niet gepakt heeft."

"Als bestuur en als club hebben wij ons werk gedaan en hebben we een competitieve ploeg aan de start van het seizoen gebracht. We hebben spelers binnengehaald die vorig jaar top waren in tweede klasse, maar die dit seizoen ondermaats hebben gepresteerd. Het bewijst nog maar eens dat je als club van alles kunt doen, maar het blijven de spelers die het op het veld moeten waarmaken."

Belangrijkste transfer was waarschijnlijk de nieuwe trainer, Michel De Wolf (53), die volgens Dailly de juiste man op de juiste plaats is. "Michel heeft als speler verschillende prijzen gepakt en heeft aan drie WK's deelgenomen. Als trainer heeft hij onder meer Kortrijk en Gabon op zijn palmares. Hij is een vat vol ervaring, een leider. We geloven zeker nog in onze kansen om in tweede te blijven."

Brussels ontbreekt het niet zozeer aan scorend vermogen. Ze incasseren vooral te veel doelpunten. Zo konden ze tegen Rupel Boom twee keer scoren, maar aan de overkant vlogen er wel vier ballen tegen de netten. Op en tegen Tubeke stonden ze zelfs 0-2 voor bij de rust. "We hadden een paar nieuwe spelers opgesteld en hadden alles in de hand. Door een fout van de scheidsrechter kwam Tubeke opnieuw in de match. Met die drie punten erbij stonden we toch een stukje hoger en zouden we vandaag volgens mij niet voorlaatste staan. Het was psychologisch belangrijk, en met een jonge ploeg als de onze speelt het mentale een belangrijke rol."

Smeerlap
In de tribunes van het Machtensstadion heerst defaitisme alom. Na de degradatie naar tweede hoopte de Molenbeek-aanhang rustig op te bouwen om over een paar jaar opnieuw bij de elite te horen. Dat scenario is vandaag ver weg. Veel supporters komen vooral voor de vrienden en de pinten, minder voor het voetbal. "Defaitisme is inderdaad het juiste woord," zegt trouw abonnee Jan Barbé (39). "Er is bij verlies zelfs geen boosheid meer, er wordt om gelachen. Op z'n Brussels. Erg dat het zo ver is gekomen."

"We missen een smeerlap in de ploeg, iemand die af en toe een irritante, maar nuttige fout durft te maken. Een type à la Culek of Haydock. Zodra het een beetje tegenzit, gaan de kopjes meteen hangen. Er zijn heel wat ploegen in tweede die niet méér kwaliteit hebben dan wij, maar bij hen staat er wel een ploeg op het veld. Hopelijk kan De Wolf hier verandering in brengen."

Manager Dailly kwam op het einde van vorig seizoen over van derdeklasser Ternat. Hij had zich zijn debuutseizoen bij de Molenbekenaars wel anders voorgesteld. "Je mag niet vergeten dat ik ook een supporter ben. Ik neem dit mee naar huis, het speelt constant door mijn hoofd. Elke week moeten we ons weer oppeppen. Dit is tot nu toe toch de moeilijkste periode uit mijn carrière."

Brussels staat nu voor cruciale weken met wedstrijden tegen Turnhout, Roeselare en Doornik. Drie directe degradatieconcurrenten, tegen wie het best negen op negen behaald wordt. Trainer Michel De Wolf is zich bewust van de uitdaging en legde er op training alvast meteen de zweep op. "Ik weet waaraan ik begonnen ben," verklaarde De Wolf na zijn aanstelling. "In deze groep zit zeker voldoende kwaliteit, meer dan bij andere tweedeklassers die ik al aan het werk zag. Brussels kan zeker in tweede blijven. Maar het is niet normaal dat de club nu voorlaatste staat. Wat zou er met die vijfhonderd jeugdspelers gebeuren als we zakken? We moeten vechten en het duel aangaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni