FC Jeunesse Molenbeek. De jacht op een voetbal(meisje)

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
30/01/2012
De meisjesploeg van FC Jeunesse Molenbeek viert binnenkort haar eerste verjaardag. Trainer Ramzi Bouhlel (36) spreekt van een succes.

"Buurtsport Brussel ondersteunt Jeunesse Molenbeek sinds februari 2010," vertelt trainer Bouhlel, die daarnaast ook sportanimator bij Buurtsport is. "Daardoor heeft de club meer jongeren kunnen inschrijven en zijn er zes ploegen bijgekomen, waaronder ook de meisjesploeg. Maar nog is het niet genoeg voor de massa kinderen die wil voetballen. De vraag is echt enorm groot."

Die vraag komt voornamelijk van jongens, maar vergis je niet, ook meisjes trappen graag een balletje. Het blijkt alleen niet zo evident om ze aan te trekken. "Ondertussen hebben we een ploeg van twaalf à vijftien meisjes van tien en elf jaar. We geven 's middags en na school ook les in verschillende Nederlandstalige Molenbeekse scholen, waar jongens en meisjes voor één euro les krijgen. Met hen erbij trainen we een dertigtal meisjes. Veel meisjes willen wel komen spelen, maar de ouders liggen soms dwars. Voor hen is voetbal een jongenssport, punt. Handbal, volleybal, allemaal goed. Maar voetbal? Nee. Hen overtuigen is heel moeilijk."

Doordat ze met zo weinig zijn, spelen de meisjes regelmatig wedstrijden met de jongens. Daar wordt positieve discriminatie toegepast om hen zeker in het spel te betrekken. Zo nemen ze steevast de vrije trappen voor hun rekening en tellen hun doelpunten dubbel. En dat werpt vruchten af. "Onze eerste twee oefenmatchen tegen Lasne hebben we gemakkelijk gewonnen. Spijtig genoeg is er geen competitie voor meisjes in de Brusselse regio. We willen in de toekomst meer oefenmatchen organiseren. De betere meisjes mogen ook in de jongenscompetitie spelen, althans in de lagere leeftijdscategorieën."

Klagen doen de jongens niet als de meisjes mee sjotten. Bij Jeunesse Molenbeek komt het overgrote deel van de spelertjes uit de buurt, en zowat iedereen kent elkaar. Trainingen verlopen bij de meisjes steevast in het Nederlands. "Wekelijks trainen ze twee à drie keer, afhankelijk van de beschikbaarheid van de infrastructuur (Sippelbergcomplex en de zaal van de HUB, red.). Dat is echt een probleem, voor heel de club. Ik hoop binnenkort eens te praten met de politieke verantwoordelijken om meer velden ter beschikking te krijgen."

Jeunesse Molenbeek is sinds zijn begin in 2005 - toen met één ploeg - gegroeid tot een stevige club met achttien ploegen, waar heel wat talent rondloopt. Bouhlel wil op de ingeslagen weg verder. "Ik hoop vooral dat de gesprekken met de gemeente ons meer mogelijkheden bieden. Daarnaast wil ik het vertrouwen van de ouders winnen, zodat we dit jaar meer meisjes kunnen inschrijven. Alle meisjes zijn welkom en kunnen zonder test aansluiten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni