Fietsclub Brussels Big Brackets: Tegen de stroom in fietsen

© Marc Gysens
Het gaat de Brussels Big Brackets voor de wind. Terwijl de meeste wielerclubs leden verliezen, hebben zij een dynamiek te pakken die kennelijk aanslaat.

"De club werd eind 2009 opgericht omdat we onze goesting niet vonden bij de Brusselse wielerclubs," vertelt penningmeester-mede­oprichter Fabien Moreau (42). "Het zijn meestal mensen die hun vaste structuur hebben en hun ding willen doen. Wij wilden een dynamische club, met mooie truitjes (lacht). Dat leek aan te slaan."

De fietsclub verkoopt zichzelf dan ook goed. Een van hun leden werkt bij een groot reclamebureau en laat zijn ervaring spelen. Zo moest de clubnaam Brussel bevatten en de tweetaligheid weergeven. Het werd het Engelse Brussels Big Brackets. "Het komt van gros braquets, 'grote plateau', 'groot verzet' dus. In het Engels betekent dat inderdaad niets, maar het klinkt wel goed."

"We besteden veel aandacht aan onze website, die drietalig is. Na elke tocht vind je er snel een samenvatting van de rit, met de nodige statistieken. En humor vinden we belangrijk."

De fietsclub heeft geen voorzitter of secretaris, maar wel een gele trui en een bolletjestrui. Iedereen heeft zo zijn truitje. Dat geeft de positie in de club weer, niet de positie in het peloton. Dat peloton spreekt elke zondag rond negen uur af aan de Gespanhoek in het Ter Kamerenbos. "Onze tochten gaan vooral buiten Brussel en kunnen oplopen van zestig kilometer 's winters tot tweehonderd in de lente. We liggen nooit stil, ook in het najaar blijven we rijden."

"Tijdens het fietsen wordt de groep meestal in twee gesplitst," zegt vicevoorzitter Maxime Vitoux (35). "De eerste groep houdt een strak tempo aan en er wordt wel eens aangevallen op een klim, maar nooit wordt er iemand achtergelaten. We komen altijd samen aan. Bij de tweede groep gaat het iets gemoedelijker toe, al halen ook zij gemakkelijk een gemiddelde van 25 per uur. We doen alles op een goed georganiseerde en serieuze manier, zonder onszelf serieus te nemen."

De Brussels Big Brackets zijn zowel bij de Vlaamse als bij de Franstalige wielerbond aangesloten en maken gretig gebruik van hun fietsaanbod. Onder hun 35 leden vind je zowel jonkies van zestien als rijpere mannen. "Met die twee groepen vind je steeds een niveau op maat, en we vertrekken ook nooit te vroeg. Andere clubs vertrekken soms bij dageraad, bij ons valt dat goed mee."

Brussels Big Brackets zou graag een eigen fietstocht in de hoofdstad organiseren. "We spelen met het idee," zegt lid Rik Jellema (54). "Bijvoorbeeld in Brussel vertrekken en even in de Rand fietsen, maar toch ook graag een paar boulevards aandoen. Maar dat vraagt veel inspanningen om de nodige steun en toestemmingen te krijgen. We houden het zeker in ons achterhoofd. We willen de komende jaren blijven groeien als een gezonde club. We hebben geen ambitie om gigantisch groot te worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?