Fitness zonder franjes: Corpusstudio I

In de directe omgeving van het Flageygebouw runt de Canadese Kelly McKinnon Corpusstudio 1; de tweede studio bevindt zich in de nabijheid van de renbaan. Al op het eerste gezicht onderscheiden beide lokaties zich duidelijk van de doordeweekse fitnesscentra: er zijn nauwelijks gewichten te ontwaren, de apparatuur is totaal anders en heel wat lesmateriaal lijkt eerder in een Scandinavische kleuterschool thuis te horen dan in een gym.
De methode is gebaseerd op de bevindingen van Joseph H. Pilates (1880-1967), die tijdens en na de Eerste Wereldoorlog zwaargewonde soldaten opving. Hij liet hen, ook na de zwaarste amputaties, op hun bed diverse revalidatieoefeningen doen en ook nu nog lijken de toestellen van een Pilatescentrum met hun spiraalveren erg op bewegende bedden. Waarop dan wel beheerst maar keihard aan het welzijn van de bezoekers wordt gewerkt.
Pilates streefde naar de perfecte harmonie tussen lichaam en geest en integreerde zowel elementen van oosterse als van westerse denkrichtingen in zijn methode. Om de werking van het neuromusculair systeem te optimaliseren stelt de Pilatesmethode ademhaling, concentratie, het gevoel van vloeibaarheid en het centreren van energiepunten centraal. Een tweede onderdeel van de oefeningen is gebaseerd op de bevindingen van de Hongaar Julio Horvath en zijn Gyrotonic-methode. Horvath werd geïnspireerd door de basisprincipes van yoga, tai-chi, de dans en vooral de zwemsport. De techniek pakt het gebrekkig functioneren van het spierstelsel en het skelet grondig aan: door gespecialiseerde oefeningen circuleert de energie beter door het hele lichaam en vooral door de organen die het zwaar te verduren hebben. Het belangrijkste toestel van de Gyrotonic-methode heet de 'Pully Tower' en dit pièce de résistance legt de nadruk op gracieuze draaibewegingen, die op het ritme van de ademhaling uitgevoerd worden.

Kelly McKinnon weigert over zichzelf te praten, ze wil dat de aandacht vooral gaat naar de aangewende methodes en naar de veeltalige equipe die haar omringt. Maar haar gevarieerde levensloop illustreert perfect haar opvattingen over beweging, welzijn, lichaam en geest.

Nuchterheid
Geboren in Vancouver volgde zij van kleins af dans- en balletlessen. In de Verenigde Staten studeerde zij fysiotherapie en uiteenlopende bewegingsleren. Al in de jaren tachtig kwam zij in Brussel terecht, maar ze geeft grif toe dat ze in den beginne de stad vooral zag als een gunstig gelegen (en bovendien goedkope) uitvalsbasis voor een internationale danscarrière bij diverse gezelschappen. Dit nomadische bestaan bevredigde na een aantal jaren niet en zij ging onder meer werken voor de bekende Circusschool in Oudergem. Ze concipieerde choreografieën voor zowel circusartiesten als dansers. Ook al heeft zij vijftien jaar om den brode deeltijds in traditionele fitnesscentra gewerkt, toch bleven dans en circus haar ware roepingen, tot zij haar eigen studio's kon opzetten, nu vier jaar geleden. Zij is er in geslaagd de op het eerste gezicht uiteenlopende elementen van haar diverse opleidingen tot een coherent en uniek geheel te smeden.
McKinnon houdt helemaal niet van zweverige toestanden. Opdrachten als 'Stel je voor dat je op het strand bent en dat je nu luistert naar de branding van de zee' kan ze gewoon niet over haar lippen krijgen. Nergens is er een verwijzing naar New-Age-elementen. Er wordt ook haast nooit muziek gedraaid: dat zou de concentratie niet ten goede komen.

Het oefenprogramma wordt volledig op maat samengesteld en de lesgroepjes bestaan hooguit uit drie of vier personen. Er bevinden zich nooit meer dan tien klanten in de studio en de meeste lessen worden privé gegeven. Op die manier kunnen geïnteresseerden van alle leeftijden er terecht, ook als zij worstelen met ernstige gezondheidsproblemen. In de Corpusstudio is er geen zweem van competitiegeest of haantjesgedrag te ontwaren. Hier geen pikorde die gebaseerd is op aanzwellende biceps of borstspieren, maar een totaalaanpak die leert hoe je economisch met je energie moet omgaan, zodat je ook aan het einde van een zware dag niet uitgeteld in de sofa zakt.

:: Corpusstudio 1, De Vergniesstraat 30, 1050 Elsene, 0477-733.337, info@corpuspilates.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?