IJshockey, maar dan zonder het ijs en de zware uitrusting. Floorball is vergelijkbaar met de hockeyvariant die in de turnles wordt gespeeld. Tornado Brussels bestaat vijf jaar en hoopt snel een ravage aan te richten.

"Ik speel samen met heel wat van mijn oud-leerlingen," zegt Jean-Luc Gazeau (44), voorzitter van Tornado Brussels. "Dat is een droom. Ik heb de sport steeds gepromoot tijdens mijn turnlessen, en bij enkelen is het dus blijkbaar blijven hangen."

Floorball is een 'mix' van ijshockey en zaalhockey. Het veld heeft ongeveer dezelfde afmetingen als een zaalvoetbalveld en is omringd door boarding , die ook gebruikt mag worden. "Je mag ook achter de doelen gaan. Het is vergelijkbaar met ijshockey, maar dan zonder het ijs. Er is ook veel minder contact: fysiek beperkt zich dat voornamelijk tot de schouders, zoals in het voetbal. De spelers hebben niet zoveel bescherming, en er wordt op gewone schoenen gespeeld."

"Het spel gaat snel - sneller dan hockey op gazon - en is heel intens. Er zijn heel wat spelwissels. De meeste spelers staan een à twee minuten op het veld en worden dan gewisseld. Meisjes mogen meespelen, maar in onze competitie zijn er maar twee of drie."

De sport wordt vooral in de Scandinavische landen gespeeld en kwam eind jaren 1980 overgevlogen. Tornado Brussels begon er vijf jaar geleden, bescheiden, aan. "Ik vond hockey tijdens de turnlessen leuk en heb me geïnformeerd of het ook in competitieverband werd gespeeld," vertelt Gazeau. "We zijn begonnen met drie spelers. Nu zitten we aan tachtig à honderd leden. In België moeten er een duizendtal spelers zijn. De twaalf Belgische clubs zitten vooral in Vlaams-Brabant. In Brussel heb je ook nog de Woluwe Tigers. Daar spelen vooral jongens van de Europese school."

White & blue
Dit seizoen is de Belgische competitie onderverdeeld in twee klassen. Tornado heeft drie jeugd- en twee seniorenploegen, die allebei in de tweede klasse
spelen. "Je hebt Tornado White en Tornado Blue. Blue, onze betere spelers, staat aan kop. Dankzij die opsplitsing in twee ploegen krijgt iedereen speelkansen."

Tornado traint één keer per week. Wedstrijden zijn er maar af en toe door het geringe aantal ploegen. In tegenstelling tot andere hockeyspelers, die bekendstaan als grote feestvierders, houden de floorballspelers het rustig. "Op training zetten we ons echt in, het gaat er goed gestructureerd aan toe. We willen sterker worden en geven ons volledig."

www.tornadobf.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni