Formule E-wedstrijd aan de Basiliek van Koekelberg

SDR
© BRUZZ
09/12/2016

De eerste Formule E-race op Belgisch grondgebied zal doorgaan rond het Elisabethpark in Koekelberg, aan de voet van de Basiliek. Het gemeentecollege heeft daarvoor het principeakkoord gegeven. De onderhandelingen om de bolides te laten racen op de Heizelsite draaiden op niets uit.

Deze zomer werd al bekendgemaakt dat de Formule E, vergelijkbaar met de Formule 1 maar dan met elektrische wagens, op 1 juli 2017 naar Brussel komt. Nu is er ook een definitieve locatie gevonden voor het parcours: het Koekelbergse Elisabethpark. Dat bevestigt het kabinet van burgemeester Philippe Pivin. Volgende week moet ook de gemeente Ganshoren nog haar toestemming geven, want een deel van het parcours ligt op haar terrein.

Hoge kosten
De kosten voor het organiseren van een Formule E-wedstrijd liggen hoog. In februari schreef BRUZZ dat Stephan Uhoda, de organisator van de Belgische Formule E, anderhalf miljoen euro vroeg aan het Brussels Gewest en 800.000 euro aan Brussel-Stad. Toen was er sprake van dat het parcours op de Heizelsite zou komen, maar de onderhandelingen met Brussel-Stad sprongen af.

Op het kabinet van Brussels schepen van Sport Alain Courtois (MR) klinkt het nu dat daar diverse redenen voor waren. De kosten voor de voorbereiding van het circuit zouden te hoog liggen, Stephan Uhoda wou als part of the deal Heizelpaleizen gebruiken voor conferenties over mobiliteit en elektriciteit, en in het weekend van 1 juli gaat ook Couleur Café door op de Heizelsite.

d'Ambrosio
Het is dit jaar de derde editie van de steeds populairder wordende Formule E. Het seizoen 2016-2017 werd afgetrapt in Hongkong en doet naast Brussel ook onder meer Buenos Aires, Parijs en New York aan. Brusselaar Jérôme d'Ambrosio staat momenteel op de zevende plaats in het klassement. De topsnelheid in de Formule E is 225 kilometer per uur.

Niet iedereen is opgezet met de locatiekeuze. Dit laat gemeenschapssenator Annemie Maes (Groen) weten op Facebook:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni