François Heersbrandt zet punt achter zwemcarrière

© Photo News
| Ukkelaar Heersbrandt heeft zeven Belgische records op zijn erelijst.

François Heersbrandt hangt zijn zwembroek aan de haak. De 28-jarige Ukkelaar, drievoudig olympiër en in het bezit van zeven Belgische records, slaagde er afgelopen weekend op het BK in Gent niet in zich te plaatsen voor het WK in klein bad.

Dat meldt Le Soir maandag.

Heersbrandt bereidde zich de voorbije maanden in het buitenland voor op een comeback. Sinds 2015 ging de Ukkelaar, bijna 29, twee keer onder het mes aan de knie. Onze redactie vernam van zijn omgeving dat Heersbrandt op de Olympische Spelen nog een keer wilde schitteren.

Geen elitecontract meer

Daarom was het zo belangrijk dat Heersbandt zich plaatste voor het WK, dat in december in China plaatsvindt. Zijn financiële toekomst hing er immers van af. Kwalificatie betekende een automatische verlenging van zijn elitecontract bij de Federatie Wallonië-Brussel.

Op het BK in Gent tikte Heersbrandt op de 50 meter vrije slag aan in 22.13, terwijl het WK-minimum 21.71 bedraagt. Zonder WK-ticket besliste Heersbrandt, die al drie jaar op de sukkel is met de knie, zijn zwembroek en badmuts op te bergen.

Zeven Belgische records

Heersbrandt heeft zeven Belgische records achter zijn naam: 50 m rug, 50 m en 100 m vlinder in groot bad; 50 m vrij, 50 m rug, 50 m en 100 m vlinder in klein bad. Hij nam drie keer deel aan de Olympische Spelen (Peking 2008, Londen 2012 en Rio 2016).

In Londen bereikte hij de halve finales op de 100 m vlinder. Op het EK kortebaan van 2011 behaalde Heersbrandt de bronzen medaille op de 100 m vlinder. Met het team op de 4x50 m vrij pakte hij brons op de EK's van 2011 en 2013 in klein bad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?