FriS, Sporten met een groot hart

TS
© Brussel Deze Week
04/09/2012
Een sportclub voor iedereen, en dat mag je letterlijk nemen. FriS is er voor iedereen die wil sporten, maar om de een of andere reden niet aan bod komt in een validensportclub.

"Een documentaire over een voetbalploeg voor kinderen met een beperking gaf de doorslag," vertelt Marc Peeters (40), de oprichter en vandaag coördinator van FriS. "Ik zat om persoonlijke redenen in een moedeloze fase, en dit maakte me wakker. Mijn zoektocht naar een dergelijk initiatief in de buurt was vruchteloos. Maar ouders van kinderen met een beperking lieten me verstaan dat ze een sportclub wel zagen zitten, dus ben ik ermee begonnen."

Geld was van geen tel voor Peeters; de waardering en voldoening die hij eruit zou halen, volstonden. Dat is nog altijd zo. De kleine honderd sporters betalen maar 25 euro om een heel jaar te sporten. "Goedkoper vind je niet, denk ik. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers komen voor de gasten zelf, om hen sportplezier te laten beleven. Niet voor hun vergoeding. Daarom, en om het lidgeld te drukken, werken ze volledig vrijwillig. Nieuwe geïnteresseerden zijn uiteraard welkom.

Sporttechnische kennis is niet het belangrijkste. Onze medewerkers moeten het met hun hart, geduld en een positieve attitude doen. Een sport leren kennen gaat relatief snel, maar de juiste instelling heb je of heb je niet."

Nieuwe lesgevers zijn (net als nieuwe leden) bijvoorbeeld meer dan welkom voor de nieuwe lessenreeks in de VGC-sporthal in Koekelberg. Daar wordt vanaf 14 september om de twee weken een basketbaltraining gegeven, in samenwerking met Excelsior.

Nadruk op plezier
FriS ontstond in 2005 toen Friends United een noodoproep van het Brusselse Scream Team beantwoordde. Het Team was uit een VGC-lessenreeks ontstaan, maar zat in slechte papieren. "Het was interessant om het Scream Team erbij te nemen, omdat zij vooral een aanbod voor volwassenen hadden en wij meer met kinderen werkten. Dat zorgde voor de perfecte doorstroming van onze leden."

"Ondertussen bieden we voetbal, zwemmen, boccia, turnen, basketbal, badminton en netbal aan. Er wordt stevig gesport, maar de nadruk ligt op plezier maken. Iedereen is welkom, dat is onze filosofie. We richten ons niet op één doelgroep, we richten ons niet op mensen met een bepaalde beperking. Ook validen die niet aan hun trekken komen bij een reguliere club, zijn welkom. Zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, daar draait het om."

FriS zit op verschillende locaties in Brussel en de Rand. Dat heeft als voordeel dat een groot gebied bestreken wordt, maar het toont ook nog maar eens dat sportinfrastructuur een schaars goed is. "In Brussel is de situatie schrijnend, een echte ramp. Om dat ene uurtje basketbal in Koekelberg te kunnen aanbieden hebben we echt jaren moeten wachten."

Meer op www.frisseclub.net of bij Marc Peeters, 0474-56.46.11

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni