| Ook Kemar Roofe kon in de spits geen doelpunt forceren en beleefde een frustrerende zondagnamiddag.

Geduld is op bij RSCA-supporters na puntenverlies tegen Waasland-Beveren

MD
© BRUZZ
29/09/2019

Als Anderlecht ook thuis tegen Waasland-Beveren niet kan scoren, dan is dat ook voor de geduldige paars-witte aanhang een brug te ver. Een sterkere tweede helft kon een rampzalige eerste periode niet uitwissen en eindigde zo op 0-0. Anderlecht zweeft net boven de degradatiezone maar heeft nu écht een majeur probleem, nu ook de supporters zich tegen de ploeg keren.

Zo ergens rond de twintigste minuut moet het geweest zijn, toen het eerste boegeroep opsteeg vanuit de tribunes in het Lotto Park. Het was al verrassend dat het zo lang heeft geduurd, gezien het brokkenparcours van paars-wit dit seizoen. Aan de basis lag het wandelingetje van Sandler, die zonder enige druk een half minuutje nodig had om het spel op gang te brengen. Het was tekenend voor de eerste helft van Anderlecht tegen Waasland-Beveren. Nochtans de match van de waarheid voor paars-wit in de competitie, zo ver was het dus al gekomen.

Daarvoor had Kompany, deels gedwongen, zijn elftal opnieuw stevig door elkaar geschud. Luckassen mocht toch nog opdraven in de defensie ondanks zijn rode kaart tegen Beerschot – hij kent zijn schorsing pas later. Verschaeren verving de geblesseerde Saelemaekers op de rechterflank, in het centrum keerde Zulj dan weer terug. Trebel, Amuzu en Gerkens zaten zelfs niet in de selectie.

De 20-jarige Sambi Lokonga zet binnenkort zijn krabbel onder een nieuw contract bij paars-wit, maar spreekt met de voeten

Dat leverde uiteraard opnieuw veel balbezit op, maar daar iets betekenisvol mee doen? Dat zat er opnieuw niet in. Driehoekjes in overvloed, maar die eindigden meer achteruit dan vooruit. Met als exponent Peter Zulj, die opnieuw zijn reputatie waarmaakte door zowat élke bal die hij in de voeten kreeg gewoon meteen terug te tikken of opzij te leggen. Als er dan toch eens een drang naar voren was, was de inspeelpas ronduit dramatisch.

Ook bij Luckassen trouwens, die Kompany mocht vervangen in de defensie, maar diens strakke, harde lange bal in de voeten is duidelijk ongeëvenaard bij dit Anderlecht. En als er dan toch eens doelgevaar was, dan kwam daar een flinke portie geluk bij kijken. Zoals toen Chadli zich weliswaar goed doorzette op zijn linkerflank en zijn voorzet gedevieerd werd door een Bevers been tot bij Yari Verschaeren. De jonge held van vorig seizoen kon vrij binnentrappen, maar miste zijn volley volledig.

20190929_RSCA_Verschaeren_Photonews

| Yari Verschaeren wordt stilaan van de troon gestoten door Sambi Lokonga als meest beloftevolle jeugdproduct van paars-wit.

Lokonga als patron

Als Verschaeren enigszins van zijn troon is gevallen als meest beloftevolle talent, dan is daar wel een andere jonge snaak om die rol over te nemen. De 20-jarige Sambi Lokonga zet binnenkort zijn krabbel onder een nieuw contract bij paars-wit, maar spreekt met de voeten. Gracieuze tred, snelle voeten en wegdraaiend bij alles en iedereen: een zeldzaam lichtpunt in dit seizoen van Anderlecht.

Waasland-Beveren haalde intussen wel moeiteloos de rust en liet zelfs het enige schot binnen het doelkader noteren, al kon Van Crombrugge de poging van Dierckx eenvoudig klemmen.

De fluitconcerten op de tribunes weerklonken opnieuw aan de rust, en dus móest het wel beter gaan in de tweede helft. Anderlecht kwam eindelijk uit de startblokken geschoten en Nasri leek meteen te gaan scoren bij de eerste uitgespeelde kans, maar het uitgestrekte been van de Beverse doelman Jackers lag nog in de weg. Plots kwamen de kansen in sneltempo. Luckassen zag zijn gekruisde kopbal sterven op de lat, Chadli rondde een counter af maar vond Jackers opnieuw op zijn weg en Nasri zag zijn schicht over het doelkader zoeven. De beste kans viel nog voor de voeten van Roofe, maar die kreeg de bal niet uit zijn voeten om Anderlecht het verlossende doelpunt te schenken.

1 overwinning in 9 wedstrijden

Waasland-Beveren kwam er niet meer aan te pas, al leverde een defensieve flater van Luckassen nog een kans op en lag de creatieve Badibanga steeds op de loer. Toen het het aanvalsgeweld van paars-wit stilaan opnieuw ging liggen wisten de Waaslanders dat het een punt zou kunnen rapen in het Astridpark. Anderlecht had geen adem meer over voor een laatste stormloop en kwam ook in de extra vijf minuten niet meer tot scoren.

Paars-wit blijft zo nog steeds steken op één enkele overwinning in 9 wedstrijden en zweeft net boven de degradatiezone. Waar het publiek zich tot nu toe solidair toonde met de heropbouw van Kompany, is dit puntenverlies er een te veel om te slikken. Dat liet de thuisaanhang ook duidelijk blijken na het laatste fluitsignaal. Zo troepte een deel van de supporters samen aan de hekken van de eretribune, waardoor de politie moest tussenkomen (zie video).

Benieuwd hoe Kompany, Davies en Coucke deze prestatie inschatten en welke nieuwe transformaties er zich aandienen voor de wedstrijden tegen Charleroi.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Sporting Flagey, RSC Anderlecht, Waasland-Beveren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni