Geen futsalploeg voor vrouwen? Dan maken we er een!

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
06/02/2011
Voetbal is nog vooral een mannenzaak. De Futsal Girls willen daar verandering in brengen.

"Ik wou zaalvoetballen en vond in Brussel maar één ploeg voor vrouwen: Uccle Action Femina," vertelt Filipa Cardoso Pinto (26), kapitein en oprichtster van de Futsal Girls. "En zij hadden ook nog eens te veel spelers, dus het was geen optie om me daar aan te sluiten. Daarop ben ik naar de zaalvoetbalploeg AS Schaarbeek gestapt en heb ik samen met de voorzitter de Futsal Girls uit de grond gestampt. Hij zorgt voor het administratieve gedeelte, ik voor het sportieve."

Pinto heeft al een dertiental geïnteresseerde speelsters gevonden. Daaruit moet nog een selectie gemaakt worden, want ze wil uiteindelijk een kern van twaalf speelsters overhouden. Wie geïnteresseerd is, mag zeker solliciteren, maar zal met de concurrentie moeten afrekenen. "Het is op dit moment een heel Europese ploeg met Spaanse, Portugese, Franse en Belgische speelsters. Dat zijn zowel dames met ervaring als dames die hun eerste stappen zetten in het competitievoetbal. We zijn wel nog op zoek naar een trainer, want degene die we hadden gevonden, heeft ons laten zitten. Het maakt niet uit of het een man of een vrouw is, zolang hij of zij maar wat ervaring heeft. Leden zullen wellicht iets van een 150 euro lidgeld moeten betalen. Daarin zitten de kosten van de zaal, de verzekering, de uitrusting en alle andere kosten."

De Futsal Girls beginnen deze maand al te trainen met het oog op volgend seizoen, dat in september van start gaat. Dat gebeurt een week op de twee van 13 tot 14 uur in Kinetix (Lambermontlaan 236 in Schaarbeek). "Ik heb deze ploeg niet gevormd om te verliezen, we moeten vooruit. Ik ben een slecht verliezer. Op termijn is het mogelijk om top te worden, het potentieel is er. Maar het belangrijkste blijft dat we ons amuseren in een goede sfeer. In de toekomst hoop ik een tweede ploeg op te richten met vrouwelijke jongeren en/of adolescenten, zodat ook zij kunnen proeven van futsal. Want het aanbod is vandaag wel heel pover."

De nieuwe Brusselse zaalvoetbalploeg zal noodgedwongen uitkomen in de serie van Henegouwen: er is geen damescompetitie in Brussel of Brabant. "Over een Brabantse competitie wordt al gepraat, maar er zijn nog maar vier ploegen geïnteresseerd om aan te treden. Hopelijk melden zich snel meer ploegen zodat we een Brabantse liga kunnen oprichten. Tot dan zit er niets anders op dan regelmatig naar Henegouwen te reizen."

------------------

info: futsal.girls@gmail.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni