'Geen topsportscholen nodig'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
11/07/2011
Brussel kiest ervoor om toptalent te integreren in ‘normale’ scholen en keert zich af van de Vlaamse en Waalse topsportscholen. Het Purple Talents-project van RSC Anderlecht is al een schot in de roos. In de toekomst moet het project opengetrokken worden naar meer sporten.

Tien Purple Talents kregen vorige week eindelijk hun langverwachte diploma. Onder hen ook Romelu Lukaku, die uitgegroeid is tot het uithangbord van het project dat al vier jaar loopt. Het doel van de vzw Sport en Studie, die middelen krijgt van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), is getalenteerde jongeren de mogelijkheid bieden studie met topsport te combineren. De Anderlechtse Purple Talents krijgen overdag een extra training voorgeschoteld en halen het gemiste lesuur achteraf in.

Het kost de jonge voetballers bloed, zweet en tranen om alles rond te krijgen. Jean Kindermans, het hoofd van de opleidingen van Anderlecht, steekt zijn bewondering dan ook niet onder stoelen of banken. "Wat deze tien jongens hebben gedaan, is een ware krachttoer. Het zijn een voor een rolmodellen. Toen we met de eerste zeventien jongens begonnen, konden we hiervan alleen maar dromen. Vandaag telt het project al 47 spelers en bewijst het zijn nut."

Geen Anderlecht-project
Het Sport en Studie-project is tot nu toe beperkt gebleven tot de voetballers van paars-wit. Maar wat kan voor jonge voetballers, moet ook kunnen voor andere talentvolle sportbeoefenaars. Het project wordt nu opengetrokken naar basketbal en volleybal. De volleybalmeisjes van Asse-Lennik zouden al geïnteresseerd zijn. Die ploeg zal in de toekomst onder de naam Brussels Top Volley uitkomen en Vorst Nationaal als thuisbasis hebben. "Dat is een eerste denkspoor," vertelt Bert Cornelis, woordvoerder van Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD), bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs in de VGC. "Natuurlijk zijn alle sporten welkom. Tot nu toe is het inderdaad beperkt tot RSCA, maar het is niet de bedoeling dat het een Anderlecht-project wordt. We willen het opentrekken naar al de Brusselse clubs die topsport aanbieden."

In Vlaanderen en in mindere mate Wallonië is gekozen voor topsportscholen. De jonge sporters worden er dagenlang in de sport ondergedompeld, en dat is nu net een van de redenen waarom er in Brussel geen topsportscholen te vinden zijn. "De wisselwerking tussen mensen is ook belangrijk. Neem nu Romelu Lukaku: hij zat op een 'gewone' school tussen 'gewone' leerlingen. Hij gaf regelmatig aan dat het deugd deed om eens even uit de sportwereld te stappen. Als je op een topsportschool zit, zit je aldoor in hetzelfde milieu. Je kunt er minder jezelf zijn. Je hebt er ook veel concurrentie, het is geen gewone schoolomgeving. Dat willen we in Brussel niet. Het is een uitgesproken keuze van de VGC dat we voor dit systeem kiezen en niet voor de topsportscholen. Zulke scholen kosten ook heel wat geld."

Sport en Studie is op dit moment beperkt tot drie Anderlechtse scholen: het Sint-Niklaasinstituut, het Sint-Guido-Instituut en het Koninklijk Atheneum. Dat zal de komende jaren wellicht ook zo blijven. "Het project vraagt veel van de scholen," vervolgt Cornelis. "Denk maar aan de tijd die erin wordt gestoken, de flexibiliteit en al het vrijwilligerswerk."

"We hebben geen concrete doelen vooropgesteld. Maar als er zich leerlingen aanbieden, dan zullen we samenwerkingsverbanden uitwerken. De sporter moet wel naar ons komen om in te kunnen stappen."

Maatwerk
Op het Sint-Niklaasinstituut is het enthou­siasme groot. Chris Wyns, de directeur van de middelbare school, zwaaide net zes leerlingen uit die bij de Purple Talents zaten. Hij wil verdergaan met het project. "Ik zou het graag opentrekken naar bijvoorbeeld muzikanten," vertelt Wyns. "Het is dan wel belangrijk dat je een norm oplegt zodat geïnteresseerden weten waaraan ze moeten voldoen. In het geval van de Purple Talents stelde Anderlecht de norm."

De directeur staat open voor geïnteresseerde leerlingen en heeft al met kandidaten gesproken, maar er duiken steevast problemen op. Zo moet de nodige accommodatie voorhanden zijn. "Een drietal jaar geleden hadden we een zwemmer in een aangepast programma. Hij kon 's ochtends zwemmen in het zwembad van Sint-Pieters-Leeuw en miste daardoor het eerste lesuur, dat hij dan inhaalde. Het is echt maatwerk. En hoe dichter een sporter bij de top staat, des te meer lessen hij mist en hoe creatiever wij moeten zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni