Geocaching: Moderne schattenjacht met gps

Tim Schoonjans
11/10/2010
Geocaching : met een gps in de hand en de coördinaten op zak ontdekt u stad en wereld op een andere manier.

"Met je gps-toestel in de hand ga je op zoek naar de schat, een waterdichte doos, ergens op een weinig bezochte plek," vertelt Marc Nollet (58) uit Sint-Lambrechts-Woluwe. Bijna tien jaar geleden was hij van de eerste geocachers in België. "De coördinaten vind je op www.geocaching.be. Als je de schat hebt gevonden, schrijf je je bevindingen in het logboek dat in de doos steekt. Je mag er ook een voorwerp uit nemen, maar je moet er zelf ook weer iets in stoppen."

De schat wordt verstopt door een geocacher, die de coördinaten op de hierboven vermelde website zet. Daarop tikt een cacher de coördinaten in op zijn gps en volgt hij de pijltjes tot hij de doos vindt. "Tijdens de zoektocht kom je op plekken waar je anders misschien nooit zou komen. Brussel ontvangt elke dag bijvoorbeeld een hele hoop zakenmensen en toeristen. Sommigen onder hen ontdekken met geocaching een ander gezicht van de stad."

"In onze hoofdstad is een van mijn favoriete caches die waarbij je zowat al de kleine doodlopende straatjes in het centrum door moet," vertelt Nollet. "Het is in feite een multicache . Je moet naar verschillende plekken, waar je elke keer hints vindt en zo uiteindelijk de schat vindt. Je hebt ook caches waarvoor je de fiets of zelfs de auto moet nemen."

België telt nu 7.193 caches, Brussel 181. Wereldwijd zouden er zo'n 1,2 miljoen schatten verborgen liggen, en er komen er zowat elke dag nieuwe bij. "Sinds de opkomst van de gps is het echt ontploft, en het blijft maar groeien. Wel zeker kun je dit als een sport zien! Voor sommige caches moet je bijvoorbeeld tien kilometer wandelen. Sommige geocachers zoeken wel tien doosjes in een weekend."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni