Gerkens naar Anderlecht: ‘De stap is groot, so what?’

Landskampioen Anderlecht heeft met Pieter Gerkens zijn tweede zomertransfer beet. De 22-jarige verdedigende middenvelder komt over van Sint-Truiden en tekende een contract van vier jaar bij de Brusselaars. Met de overgang zou om en bij de 1,5 miljoen euro gemoeid zijn, een bedrag dat nog kan oplopen als de Limburger goede prestaties neerzet bij Anderlecht.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het ook officieel. Pieter Gerkens verlaat Sint-Truiden en speelt volgend seizoen voor Anderlecht. De recordkampioen betaalt bijna anderhalf miljoen euro voor de verdedigende middenvelder die daar in ruil een vierjarig contract voor ondertekende.

Wie is Pieter Gerkens?
Gerkens werd bij de jeugd van Bilzen ontdekt door de vader van Rode Duivel-doelman Thibaut Courtois. Die overhaalde hem om bij Racing Genk te gaan voetballen waar hij werd gevormd tot de moderne verdedigende middenvelder die hij vandaag is.

De 22-jarige Limburger maakte in 2013 zijn debuut bij Genk en leek in de periode een basisplaats te zullen veroveren. Dat lukte evenwel niet en dus trok hij in januari vorig jaar naar kleine broertje STVV.

Onder trainer Ivan Leko groeide Gerkens dit jaar naar zijn beste vorm toe en begon hij ook meer en meer te scoren. In de reguliere competitie was hij goed voor zes treffers en in play-off 2 deed hij er daar nog eens acht bij. Daarmee bewees hij klaar te zijn voor een stap hogerop.

Nood aan Belgen
Die komt er nu ook met de overgang naar Anderlecht. Coach René Weiler drong al langer aan op de komst van Gerkens en heeft nu ook gekregen wat hij wilde.

Weiler gelooft sterk in het potentieel van de middenvelder, maar de jonge snaak moet ook mee het aantal Belgen in de kern hoog houden. Dat is noodzakelijk om aan de homegrown-regels van de internationale voetbalbonden te voldoen.

Druk bezet middenveld
Na Sven Kums is Gerkens niet alleen de tweede zomertransfer, maar ook de tweede verdedigende middenvelder die Anderlecht binnenhaalt op een maand tijd.

© HLN

Daardoor wordt het wel erg druk rond de paars-witte middencirkel. Met ook nog Stanciu, Trebel, Hanni en Dendoncker op de spelerslijst is het nog maar de vraag of Gerkens volgend seizoen aan spelen zal toekomen.

Ofwel anticipeert RSCA zo op een vertrek van goudhaantje Dendoncker. Die staat in de belangstelling van heel wat buitenlandse clubs, al zijn er daarvan niet veel bereid de gevraagde som van 40 miljoen euro te betalen.

‘Ik wil slagen bij Anderlecht’
Zelf lijkt Gerkens geen last te hebben van twijfels. “De stap is groot, so what?”, vertelt hij aan Het Belang van Limburg.

“Ik heb verschillende telefoongesprekken gehad met Weiler, hij wilde me graag. Deze kans kon ik niet laten liggen. Ik heb nog groeimarge, ik wil slagen bij Anderlecht. Vanaf dag één zal ik alles geven, net zoals ik dat deed bij STVV.”

Bekijk hieronder een interview met Pieter Gerkens:

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook