'Gewest moet meedenken over toekomst stadion Anderlecht'

© David Edgar via Wikipedia

Als voetbalclub Anderlecht het Constant Vanden Stockstadion straks inruilt voor het Eurostadium is dat mede mogelijk gemaakt door het Brussels Gewest. De regering moet dan ook dringend mee nadenken over de toekomst van het Astridpark zonder paars-wit, zegt schepen voor Stedenbouw Gaetan Van Goidsenhoven (MR).

De komende weken zit het bestuur van Sporting Anderlecht rond de tafel met de Stad Brussel en het consortium rond BAM en Ghelamco over het nieuwe stadion op Parking C. Dat moet over vier jaar ook de nieuwe thuisbasis van paars-wit worden.

Vraag is wat er dan moet gebeuren met het stadion in het Astridpark. "We moeten die kwestie nu aankaarten, tegelijk met de onderhandelingen over het nieuwe stadion", zegt Van Goidsenhoven aan FM Brussel. "We mogen niet het risico nemen dat het stadion eerst enkele jaren staat te verkommeren voor we weten wat gedaan."

Plan B
De schepen wil dat het Gewest mee werk maakt van een alternatieve bestemming. "Het Gewest wil absoluut een nieuw nationaal stadion en heeft dus het vertrek van RSCA gewild", klonk het eerder in Le Soir. "Bovendien trekt het Gewest steeds meer de lakens naar zich toe in stedenbouwkundige dossiers. Een beslissing nemen zonder technische, administratieve en, waarom niet, financiële steun van het Gewest zou dus absurd zijn."

Over wat het Constant Vanden Stockstadion moet worden, zegt Van Goidsenhoven weinig. Het complex moet volgens hem in elk geval beter geïntegreerd worden in de wijk en het park. 

Als het dossier van het Eurostadium alsnog zou vastlopen door procedures of andere tegenslagen, heeft Sporting Anderlecht overigens nog een ander ijzer in het vuur: de uitbreiding van het Constant Vanden Stockstadion ligt nog altijd op tafel. In april is er een opnieuw een openbaar onderzoek gepland. "Maar het is nu duidelijk dat het voor de club om een Plan B gaat", aldus nog Van Goidsenhoven.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?