Gewichtheffer Naga Djihed: Explosiviteit is mijn kracht

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
30/10/2013

Naga Djihed (25) weet van aanpakken. De jonge Brusselaar is afgestudeerd aan de ULB, heeft sinds kort zijn eigen bedrijf en traint hard om een plaats te veroveren bij de wereldtop van het gewichtheffen.

Het harde werk doet Naga met de glimlach, want hij bulkt van enthousiasme en ambitie. Zijn grootste drijfveer is een mogelijke deelname aan de Olympische Spelen.

'I k heb lang gewerkt om carrière te maken in het verspringen," vertelt Djihed. "Ik trainde bij Excelsior en behoorde op mijn zeventiende tot de Belgische top acht. Mijn ambitie was toen al om het te maken in de sportwereld. Tijdens de fysieke voorbereiding viel het een van mijn coaches op dat ik veel explosiviteit heb in mijn kracht. Dat is een talent. Aan kracht kan je werken, wat explosiviteit betreft is dat moeilijker. Het is de motor die je helpt bij het liften. Met die kwaliteit kon ik ver geraken, verzekerde die coach."

Een vijftal jaar geleden nam de carrière van de Brusselaar een nieuwe wending. Een moeilijke keuze was het niet, want hij besefte dat hij met gewichtheffen veel verder zou geraken. Het bewijs volgde snel: amper anderhalf jaar na zijn begin mocht hij naar de Universiades, de Olympische Spelen voor studenten, in China. "Meteen een internationale competitie, iets dat ik met atletiek niet gehaald zou hebben. Na de Universiades werd ik topsportatleet aan de ULB (Université Libre de Bruxelles, red.). Ik zette me volledig in voor het gewichtheffen en ging met rasse schreden vooruit. Na acht maanden was ik al de beste Franstalige Belg. Maar het probleem is dat je in België weinig kennis hebt in het gewichtheffen, er is niet echt een school die je goed voorbereidt."

"Deze sport is meer dan gewichten heffen, het is een complete sport. Gewichtheffen is de kunst van gewichten heffen: welke houding je moet aannemen, hoe je je benen moet gebruiken, etc. Je moet je lichaam in harmonie brengen zodat je de lift zo goed mogelijk kan uitvoeren. Het is zeer belangrijk die basis goed te kennen. Je moet veel leren. Ik vind het spijtig dat de waarde van gewichtheffen voor velen is afgenomen. Vergeet niet dat dit een Olympische sport is, de enige pure krachtsport die er wordt beoefend."

Businessman
Omdat de noodzakelijke kennis wat gewichtheffen betreft in België een raar goed is, is het buitenland een logische optie. Djihed trok voor een jaar naar Londen dankzij het Erasmus uitwisselingsprogramma en bleef er even plakken om tijdens de Olympische Spelen van 2012 als supervisor te werken. In de Engelse hoofdstad leerde hij heel wat bij.

"Achteraf heb ik het geluk gehad Daniel Nsegna Nyakom te ontmoeten aan de ULB, waar hij zijn master deed. Daniel is nationale trainer in Kameroen, waar gewichtheffen de tweede sport is na het voetbal. Hij bereidt me voor op het Europees- en wereldkampioenschap, die allebei volgend jaar plaatsvinden. Dankzij hem evolueer ik enorm snel. Zo'n goede coach is moeilijk te vinden. We vormen een echte ploeg en werken hard zodat ik mijn doelen behaal."

Djihed is een man met ambitie, en niet alleen in de sportzaal. Hij is afgestudeerd aan de Solvay Business School en heeft met Ergonomic zijn eigen bedrijfje. Zijn trainingen kunnen dus pas 's avonds, na de lange werkdag, plaatsvinden. Toch is hij wekelijks zes keer in de Fire Gym te vinden, die hem net als Power Factory sponsort. "Elke dag zit ik toch twee à drie uur in de zaal. In het gewichtheffen heb je twee onderdelen: trekken (de halter in één vloeiende beweging boven het hoofd tillen) en stoten (de halter eerst tot schouderhoogte voor de borst brengen en dan boven het hoofd). Je ontleedt beide bewegingen en traint op de verschillende onderdelen, zodat de volledige beweging zo goed mogelijk uitgevoerd kan worden."

"Ik kom in de Franse competitie uit voor C.A. Rosendaël. Zij mogen één internationale atleet opstellen en dat ben ik. Daar verdien ik ook wat geld. In België is er niet zoveel concurrentie. Je hebt uiteraard Tom Goegebuer die al aan de Olympische Spelen heeft deelgenomen. Maar hij zit in een gewichtsklasse onder mij. Op het volgende Belgisch kampioenschap, op drie november, ga ik hem wel proberen te kloppen in het algemene klassement. Vorig seizoen ben ik daar al een drietal keer in geslaagd."

Sprankeltje hoop
De Brusselaar heeft een duidelijk doel voor ogen: de Olympische Spelen. Dankzij zijn omschakeling naar het gewichtheffen, maakt hij enigszins kans op dat tornooi. Dat zorgt voor enorme motivatie en drijft hem om elke dag weer door te zetten. Onderweg zijn er nog heel wat etappes die overwonnen moeten worden. "De eerste etappes zijn het EK en WK van volgend jaar. Voor het eerste ben ik al geplaatst, voor het WK moet dat nog gebeuren. Het EK zal mijn eerste echt grote competitie zijn. Ik wil vooral ervaring opdoen en een goed figuur slaan. Het wordt een stap in mijn ontwikkeling. Ik moet presteren als het erop aankomt, daar werk ik hard aan. Mijn voornaamste doel is Rio in 2016. Daarvoor moet ik aan de criteria van het BOIC voldoen: tot de mondiale top vijftien behoren. Dat is een zeer hoog niveau, ik heb nog twee jaar om er alles aan te doen om me te plaatsen."

Djihed diende onlangs een dossier in om een contract te krijgen bij de sportdienst van de Franse Gemeenschap. Daarmee zou hij een vast loon krijgen en zich volledig toe kunnen leggen op zijn sport. Wat hij dan met zijn bedrijf zal doen, weet hij nog niet. Hij beseft dat een sportcarrière van voorbijgaande aard is. Maar toch. "Ik wil naar die Olympische Spelen. Ik vraag geen medaille, alleen mooie ervaringen. Toen ik als supervisor in het Olympisch dorp rondliep besefte ik pas echt wat dat tornooi betekent. Ik heb een sprankeltje hoop, maar ik ga resoluut op mijn doel af."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni