Gezien: Close en Courtois blinken op Tourpodium

© Vincent Kalut/Photo News
| Van links naar rechts: Philippe Close, Alain Courois en Eddy Merckx.

Hoewel onze wielrenners geen etappe konden winnen in de Tour de France, stonden zondagavond toch drie Belgen op het eindpodium in Parijs. Brussels burgemeester Philippe Close (PS), zijn schepen van Sport Alain Courtois (MR) en wielerlegende Eddy Merckx mochten er een trofee in ontvangst nemen.

Na de traditionele krachtexplosie op de Champs-Élysées en de huldigingen van de Tourwinnaars, stapten Close, Courtois en Merckx het podium op. Zij namen de Ronde van Frankrijk in de vorm van een trofee symbolisch mee naar Brussel.

De Tour gaat in 2019 namelijk van start in het Brusselse stadscentrum. De eerste etappe leidt het peloton via de mythische Muur van Geraardsbergen naar Charleroi en terug naar Brussel. Daags nadien volgt er een ploegentijdrit van 28 kilometer tussen het Koninklijk Paleis en het Atomium.

Eddy Merckx

Eddy Merckx speelde een belangrijke rol in het binnenhalve van Le Grand Départ. De Brusselaar won in 1969 zijn allereerste Ronde van Frankrijk. Nadien zou de 'zwarte van Tervuren' nog vier keer de gele trui winnen. De Tour eert de Belgische wielerheld met een start in zijn geboortestad, 50 jaar na zijn eerste Tourzege.

Brussel mag voor de tweede keer de openingsrit van de Tour organiseren. De eerste keer was in 1958, het jaar van de Wereldtentoonstelling. Voor ons land wordt het de vijfde keer na Charleroi (1975) en twee maal Luik (2004 en 2012).

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?