Glitterballen na het werk: disco is weer in

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
21/08/2013
Disco is back. De muziek- en dansstijl is aan een opmars bezig en dansclub Terpsichore springt met discorobics graag mee op de trein. Maar hun hoofdactiviteit blijft ballroom en latin, voor (al dan niet verliefde) koppels.

"We proberen zo goed mogelijk in te spelen op tendensen," vertelt voorzitster Linda Hebberecht (60). "Onder meer door de aanwezigheid van de VUB en de studenten, hebben we ons aanbod aangepast tijdens de loop der jaren. Zo bieden we kortere cursussen van acht lessen aan, want een jaar lang les volgen, blijkt voor jongeren niet zo gemakkelijk. Maar sinds ons ontstaan in 1972 is onze kernactiviteit ballroom- en latindans. Denk maar aan dansen als disco, swing, chacha en rumba."

De nieuwste aanwinst is discorobics: een combinatie van discodanspassen en een stevige work-out. Vanaf oktober wordt de zaal van Terpsichore (in gemeenschapscentrum De Maalbeek) elke donderdag van 18 tot 19 uur omgetoverd tot een feestruimte.

"Zie het als een opvolger van de zumbarage. Een stevige work-out waarbij je ook de nodige danspassen aanleert. Wij maken er een afterwork feest van: in onze zaal zal de sfeer van een discobar hangen, glitterballen en discolichten incluis. We gaan er een echte party houden zodat onze leden kunnen ontspannen na een harde werkdag. Hopelijk trekken we zo wat meer jongeren aan."

"Al moet ik zeggen dat we nu al jongeren over de vloer krijgen: onze leden zijn zowel twintigers als zestigers. Dat levert een leuke mengelmoes en dito sfeer op. Per cursus dagen er telkens een tiental koppels op."

Verliefde koppeltjes
De clubwerking van Terpsichore beperkt zich tot één dag per week, op donderdag. U loopt er voornamelijk koppels tegen het lijf, want op discorobics na worden al de aangeboden dansen per twee beoefend. Alleenstaanden moeten niets vrezen, want ook zij zijn uiteraard welkom.

"Wie twijfelt, kan altijd een gratis proefles volgen om het eens te proberen. Op onze opendeurdag (donderdag 26 september van 20 uur tot 23 uur) kan dat uiteraard ook."

"Het is zeer leuk om als koppel samen een hobby te beoefenen. Je ziet ze soms al lopend en puffend toekomen, maar na de dans kunnen ze er terug tegenaan. Vroeger wisselden we soms van partner, maar daar zijn we van afgestapt. Hier zijn ook al koppeltjes gevormd, ja. Maar er zijn er ook uiteengevallen."

Terpsichore is niet het soort club waar alles tot vervelens toe wordt herhaald om absolute perfectie te behalen. Neen, hier gaat het om plezier maken. Daarom wordt er ook altijd gezorgd dat de sfeer er goed in zit.

"We wisselen onze lessen regelmatig af met een oefenavond. Dat zorgt inderdaad voor de nodige sfeer. De dansers van de verschillende stijlen komen dan samen en kunnen op elkaars dansen plezier maken. Iedereen komt er aan bod."

"Televisieprogramma's als Sterren op de Dansvloer hebben de interesse in ballroom en latin opgewekt. Dat voel je wel. Het nadeel is dat de mensen denken dat het heel gemakkelijk is, maar ze vergeten dat de deelnemers van die programma's er elke dag, wekenlang mee bezig zijn. Wij maken het onderscheid tussen een dansschool en een dansclub. We willen dat iedereen zich goed voelt en er iets aan overhoudt. Wij zijn een club waar plezier nog steeds centraal staat."

Meer info op www.dansclubterpsichore.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni