Golf: Waar Colsaerts de smaak te pakken kreeg

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
09/10/2012
Nicolas Colsaerts zet zijn volk aan het golfen. De Brusselaar sloeg zijn eerste balletjes bij de Brussels Golf Club en mocht vorige week met de wereldtop strijden tijdens de prestigieuze Ryder Cup. Nu is het wachten op een Colsaerts-effect.

"We mogen niet beweren dat we Nicolas hebben opgeleid, maar misschien heeft hij bij ons wel de smaak voor het golfen te pakken gekregen," vertelt Jean-Robert Roty (62), algemeen directeur van de Brussels Golf Club. "Dat is toch al niet mis. Zijn vader was lid bij ons en zo heeft Nicolas hier zijn eerste ballen geslagen."

De velden van de Brussels Golf Club bevinden zich te midden van de hippodroom van Bosvoorde. Wat in het verleden dienstdeed als sportvelden voor onder meer voetbal en polo, is 24 jaar geleden omgevormd tot een oase van rust én een golfclub.

"Paradoxaal genoeg is het bij ons rustiger golfen dan bij sommige clubs op het platteland. In golfclub Ravenstein (in Tervuren, TS) heb je bijvoorbeeld redelijk wat last van de overvliegende vliegtuigen en de auto's. Bij ons is het zeer rustig."

"Ons grootste voordeel is onze golfschool waar op woensdag en zaterdag jongeren worden gevormd. Met onze collectieve lessen erbij hebben we een tweehonderdtal jongeren onder onze hoede, vooral jongens uit Brussel. Onze zes golfleraars hebben een drukbezette agenda."

Van een Colsaerts-effect kan volgens Roty (nog) niet gesproken worden. Maar de golfsport is wel aan een opmars bezig. "Onze jeugdwerking is begin dit jaar geherstructureerd, dus ik weet niet of het toegenomen aantal jongeren daarop is terug te voeren of is ingegeven door het succes van Colsaerts."

"We tellen ondertussen een achthonderdtal leden en moeten het toetreden van nieuwe leden afremmen. Sommige mensen moeten we zelfs weigeren, want de club kan niet uitbreiden. Junioren worden wel altijd aangenomen. Ik denk dat het aantal golfers elk jaar met vijf procent stijgt. Wie weet wordt dat wel tien procent dankzij Colsaerts."

Golf sukkelt wat met het imago van een dure sport die vooral oudere mensen aantrekt. Volgens Roty is daar niet veel van aan, al is financiële steun wel noodzakelijk, als de jonge golfers het voorbeeld van Colsaerts willen volgen. "Ze hebben daarvoor natuurlijk vooral een flinke dosis talent nodig en een goede omkadering. Alles moet kloppen. En de weg is erg lang."

De Brussels Golf Club trekt een gevarieerd publiek aan en is ook een plaats waar regelmatig aan netwerken wordt gedaan. Ze dromen er van uitbreiding, maar beseffen dat die droom moeilijk waar te maken is. "We zouden graag een echte baan met negen holes hebben. Maar we kunnen natuurlijk geen duizend bomen kappen. We zouden ruimte kunnen recupereren van de piste en van een deel van het bos tussen de piste en onze club. We hebben daarvoor al het een en ander ondernomen, maar het ingewikkelde Brussel zorgt voor moeilijkheden. Je moet onder meer het Gewest en de verschillende betrokken gemeentes op dezelfde lijn krijgen. Ik vrees dat zoiets zeer moeilijk is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni