Golfer Thomas Detry: 'Ik kan nummer één worden'

Thomas Detry (22) gaat een opwindend 2016 tegemoet. De Brusselaar werkt de komende maanden zijn studies Business Management af in de Verenigde Staten, hoopt ondertussen de interuniversitaire competitie te winnen en wordt dan professional. Hij kan nu al mooie adelbrieven voorleggen en hoopt in de voetsporen te treden van Nicolas Colsaerts en Thomas Pieters. Zijn ultieme doel? Nummer één worden, uiteraard.

“In golf moet je soms het geluk hebben dat het balletje goed valt, en dat heb ik tot nu toe gehad,” vertelt Detry. “Mijn mooiste ervaring tot nu toe blijft mijn deelname aan de Junior Ryder Cup in 2010, de juniorenversie van de befaamde golfcompetitie. Ik had mijn selectie te danken te danken aan een uitstekend seizoen, waarin ik onder meer tweede werd tijdens de European Youth Masters.”

De weg naar dat hoogtepunt begon voor de Brusselaar al op zeer jonge leeftijd. Hij was nog geen vijf jaar oud toen hij met zijn vader naar de golfclub trok. Jarenlang combineerde hij het met tennis en hockey (bij Leopold Ukkel, red.), alvorens zich volledig toe te leggen op golf. “Rond mijn dertiende werd het serieus voor mij. Ik begon regelmatiger naar competities te gaan en deed dat steeds meer in het buitenland. Het was niet zo evident om dat te combineren met mijn studies aan het Sint-Jan Berchmanscollege. Daarom ben ik voor mijn twee laatste jaren van het secundair naar de topsportschool in Hasselt getrokken.”

“Het is eigenlijk pas daar dat ik een echte trainingsroutine heb ontwikkeld. Tot dan toe trainde ik natuurlijk regelmatig, individueel en met de ploeg. Maar het was niet zo structureel als in Hasselt, waar ik elke dag op de green stond.”

Detry had op dat moment al naam gemaakt in de lokale golfwereld. Dat deed hij door onder meer de Dutch Junior Open te winnen, nota bene als zestienjarige in een -21-competitie. De Belgische golffederatie bood hem de kans om regelmatig naar het buitenland te reizen. “Dat is ook nodig om op internationaal vlak te groeien en je te laten opmerken. Tijdens de kerstvakantie reisde ik bijvoorbeeld elk jaar naar Miami om te golfen.”

Groter dan RSC Anderlecht
Het is in het zonnige Florida dat de huidige coach van Detry hem voor het eerst live aan het werk zag. De Amerikaan houdt zich bezig met de golfers van de universiteit van Illinois en kreeg daar een tip van ene Thomas Pieters. De beloftevolle Belg sprak de coach aan over Detry en bracht zo de bal aan het rollen.

“Het is mede dankzij Thomas dat de universiteit mij heeft gerekruteerd. Hij stelde mij ook meteen gerust door te verzekeren dat ik er in goede handen terecht zou komen. Belangrijk, want ik ken verschillende talentvolle spelers die niet goed omkaderd werden in de Verenigde Staten en er een echte degout aan hebben overgehouden.”

“De stap naar de Verenigde Staten was niet evident maar wel noodzakelijk. Als je kijkt naar de mogelijkheden die je er hebt, zowel qua infrastructuur als qua omkadering, dan moet je die kans grijpen. Een voorbeeld van hoe groot de universiteitssporten er zijn: onze American Football ploeg speelt in een stadion van 55.000 plaatsen, groter dan dat van RSC Anderlecht! Het is hier een andere wereld.”

Zoals van een Amerikaanse universiteit verwacht mag worden, is de combinatie van sport en studies voor Detry uitstekend georganiseerd. Hij heeft meestal les in de voormiddag en kan zich dus vanaf 13 uur volledig focussen op golf. “Ik ben hier echt wel beter geworden. De parcours waar we op trainen zijn gelijkaardig aan die van de profs. Tel daar uitstekende coaches bij en je weet waarom ik zoveel stappen vooruit heb gezet.”

“Onze golfterreinen liggen op een vijftal minuten fietsen van de campus, ideaal dus. Als ik in Ukkel ben en naar mijn club moet (Ravenstein in Tervuren, red.), dan doe ik er door de files soms bijna een uur over. Het is fantastisch dat ik daar aan de universiteit geen rekening mee moet houden.”

Detry wordt momenteel nog aangesproken met T.D. of Deets. Voor een bijnaam als The Belgian Bomber (van Nicolas Colsaerts, red.) zal hij zich moeten bewijzen bij de profs, en dat is hij ook van plan. Maar eerst wil hij nog zijn werk afmaken in de VS. “Ik ben eerder een allrounder. Net als Nicolas is mijn lang spel een sterk punt, al haal ik zeker nog niet zijn niveau. Het mentale aspect is belangrijk in golf, maar ik werk er niet specifiek aan. Die komt wel met de ervaring.”

“Mijn doel voor de eerste helft van het jaar is zoveel mogelijk interuniversitaire tornooien te winnen en zowel de individuele als de ploegenfinale van dat kampioenschap te winnen. Daar nemen de dertig beste universiteitsploegen aan deel. Aangezien wij momenteel eerste staan, zijn we vrijwel zeker van onze deelname. Daar wil ik in schoonheid afscheid nemen.”

Belangrijk 2016
De reputatie van Detry is in die competitie ondertussen gemaakt. Hij won al verschillende tornooien en kreeg persoonlijke titels voor zijn uitstekende prestaties. De entourage van de Brusselaar gebruikt zijn palmares nu volop om zijn professionele carrière zo goed mogelijk te lanceren. Ze proberen hem ook tot het Be Gold project te laten toetreden.

“Verschillende mensen in België, waaronder mijn vader, zijn mijn beginperiode als profspeler aan het voorbereiden. Ik ben goed bevriend met het team rond Nicolas Colsaerts en krijg van hen heel wat steun. Het helpt natuurlijk wel dat Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts het goed doen.”

Thomas Detry kan sinds kort ook uitpakken met de Wisselbeker Jack du Vivier, een prijs die de beste Belgische amateurspeler beloont. Als het van hem afhangt, komen daar nog een pak prijzen bij. Want hij is ambitieus, zeer ambitieus.

“Midden juni speel ik mijn eerste tornooi als profspeler: de KPMG Trophy die door de Belgische golffederatie wordt georganiseerd. Dankzij hen heb ik al acht uitnodigingen op zak voor de Challenge Tour, de competitie die net onder de European Tour staat. Via sponsors en managers hoop ik ook een paar tornooien van die European Tour te kunnen meepikken.”

“2016 wordt een belangrijk jaar. Ik rond mijn schoolperiode af en begin aan een nieuwe carrière. Ik ga volop voor golf, er is genoeg geld te verdienen om er van te kunnen leven. Op de lange termijn wil ik de nummer één worden op de wereldranglijst. Dat kan, daar geloof ik in en ga ik voor.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?