Goolfy: minigolf maar dan anders

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
16/03/2009
Voortaan heeft Brussel ook zijn Goolfy. Het achtste indoor-minigolfcircuit opende zopas de deuren in Vorst. En 'circuit' is hier wel op zijn plaats: het parcours werd gebouwd in een kelderruimte van de plaatselijke karting-racebaan. Die lijn werd ook doorgetrokken in de inrichting en sfeerzetting.

Goolfy is een nieuwe Belgische keten die uitpakt met een flashy minigolfconcept. Samen met lokale uitbaters bouwt het minigolfbanen op maat en met één constante: verduisterde binnenruimtes worden verlicht met blacklights die overal fluo-elementen doen oplichten. Het klinkt heel artifi­cieel, en dat is het ook. Maar: het werkt. Je stapt als het ware met de glimlach over de
golfbaantjes. Als je ten minste geen hoofdpijn krijgt van felle kleurtjes en 'aangepaste' muziekjes. Of van lage plafonds.

"Dit is de achtste Goolfy in België," legt bedenker Pierre Maréchal uit. "Naargelang van de plaats veranderen de sfeer en de invulling. Hier in Vorst is de motorsport het centrale thema, maar we hebben ook al een minigolf in het Amazonewoud en een piratenschip. We zijn aanwezig van Aarlen tot Blankenberge. Ook in het buitenland slaat de formule aan. België was de ideale markt om het Goolfy-concept op de kaart te zetten, maar Frankrijk volgde al snel, en ook in Luxemburg en Cyprus zijn we al actief. Nu volgen ook Spanje en Nederland. En we zijn pas sinds eind 2006 bezig."

"In feite hebben we alleen maar iets heruitgevonden wat al lang bestaat. Iedereen kent minigolf, heeft het ooit gespeeld op het een of ander vakantiedomein. Maar raar genoeg kwam niemand op het idee om dit ook naar een binnenruimte te vertalen. Dat hebben wij gedaan. Niks handiger in ons natte landje! En het spel is al bekend en hoeft dus geen grote uitleg meer."

"Die invulling met blacklight is zowat ons handelskenmerk. En het werkt: door de sfeerzetting spreken we een breed publiek aan. Dit is een spelletje dat zich prima in gezinsverband laat spelen: van kinderen over ouders tot grootouders, en het liefst nog met iedereen samen. Van 3 jaar tot 93: het kan perfect. En door het ook nog een beetje een foufou-cachet te geven, spreken we ook jongeren aan. Gasten van zeventien of achttien jaar die er samen op uittrekken en in groep uit de bol gaan: surf maar eens naar YouTube en je vindt gegarandeerd Goolfy-­videootjes."

Beginnersgeluk
Het Goolfy-parcours in Vorst is volledig opgebouwd rond de autosport. Met onder meer een benzinestation of racehelm als obstakel op het asfaltzwarte tapijt, afgebakend met een stippellijn als was het een wegmarkering. Of een opengesneden autoband als looping-rail voor het golfballetje. En op alle muren staan sfeerrijke tekeningen uit het rally- en F1-wereldje. Ook weer met fluorescerende verf.

In principe heb je zes beurten per baan om het balletje in het putje te krijgen. Wie wat handig is (of net als wij beginnersgeluk heeft), lukt het wel in twee of drie slagen. En linkshandig zijn lijkt een klein voordeel.

Vooral voor kinderen en hun gezellen lijkt het een succesnummer. "We mikken op meer dan één publiek," zegt de uitbater, rallykampioen Frédéric Bouvy. "Gezinnen die een uitstapje maken, zullen zeker te vinden zijn voor een partijtje minigolf. Maar ook de jongvolwassenen kunnen hier plezier maken. Bijvoorbeeld voor of na een wedstrijdje met de kart. Gewoon voor de fun. We bieden hier verschillende avontuurlijke activiteiten aan. Behalve het kartcircuit is er ook een paintball-piste en dus nu de Goolfy. Die combinatie is ook interessant voor bedrijven. Die zijn vaak op zoek naar initia­tieven voor teambuilding of personeelsfeestjes."

:: Goolfy Vorst, Emile des Grées du Louplein 5, 1190 Vorst. Open van maandag tot en met vrijdag van 13 tot 23 uur en op zaterdag en zondag van 9.30 tot 23 uur. Volwassenen betalen 9 euro, kinderen kleiner dan 1,25 meter 7 euro. Meer info op 02-332.36.96 of www.goolfy.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni