| Kasteel van Bouchout in de Plantentuin Meise

Gordel trekt dit jaar naar Plantentuin Meise

© Belga
10/07/2022

Op 4 september zijn het Provinciedomein van Huizingen en Plantentuin Meise de twee trefpunten voor de Gordel, het jaarlijkse sportevenement in de Vlaamse Rand. Dat meldt bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) zondag in een persbericht. Voor het eerst vindt ook een Gordelcross plaats, die het veldrijden centraal zet.

De Gordel biedt naar goede gewoonte gratis fiets- en wandeltochten aan, waaronder de 100 kilometer door de Rand. Wie eerder op zoek is naar een unieke fietstocht kan aansluiten bij een peloton dat vanuit Plantentuin Meise de Vlaamse Rand met een rit van 125 kilometer verkent. Op zondag 4 september is de Plantentuin ook uitzonderlijk gratis toegankelijk voor bezoekers en vinden er optredens plaats.

Dit jaar staat ook het veldrijden centraal, met de allereerste Gordelcross in het Provinciedomein van Huizingen. (Ex-)profs zullen er te zien zijn in een demowedstrijd, maar mensen kunnen ook ontdekken wat crossen nu eigenlijk is.

"We willen de jeugd van het veldrijden laten proeven en hen letterlijk laten kennismaken met de sport op een toegankelijk niveau en met de nodige animatie in het dagprogramma", aldus Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics. In het provinciedomein van Huizingen is er verder ook een VIKdorp (Very Important Kids) en vinden optredens plaats, onder meer van #LikeMe.

Gordelbomen

Net als in 2020 en 2021 wil de Gordel ook dit jaar het groene karakter van de Vlaamse Rand verder versterken. Zo zullen er in ruil voor de sportieve deelnames opnieuw bomen geplant worden. "Na twee succesvolle edities staat de teller op 22.500 Gordelbomen. De komende jaren gaan we voor 100.000 extra bomen in de Vlaamse Rand", zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts.

Wie dit jaar mee gordelt, kan zijn of haar boom opnieuw in de Vlaamse Rand planten of aan één van de deelnemende projecten schenken. Deelnemen kan gratis (behalve voor de pelotons), maar registratie vooraf is wel nodig. Dat kan vanaf vandaag online op www.degordel.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni