| De Nederlander Ruud Vormer wint de Gouden Schoen.

'Gouden Schoen' Ruud Vormer laat Tielemans en Dendoncker achter zich

© Belga
08/02/2018

Ruud Vormer heeft woensdagavond in Paleis 12 van de Brusselse Heizel de 64e editie van de Gouden Schoen gewonnen, de bekroning voor de beste voetballer van het afgelopen jaar op de Belgische voetbalvelden. Youri Tielemans (ex-RSC Anderlecht) en Leander Dendoncker (RSC Anderlecht) waren de runners-up. Everton-huurling Henry Onyekuru is dan weer de Belofte van het Jaar.

De 29-jarige middenvelder van competitieleider Club Brugge was als gedoodverfd topfavoriet naar Brussel afgezakt en haalde het in de verkiezing van voormalig Anderlecht-aanvoerder Youri Tielemans en Leander Dendoncker, de huidige kapitein bij paars-wit.

Vormer is zo de derde Nederlander op de erelijst, na Johan Boskamp (1975) en Rob Rensenbrink (1976). Hij is ook de vijftiende buitenlander die het gouden kleinood in ontvangst mocht nemen. Voor blauw-zwart was het na José Izquierdo vorig jaar de tweede Gouden Schoen op rij. Dat lukte in het verleden nog maar twee keer, met het duo Paul Okon (1995) en Franky Van der Elst (1996) halverwege de jaren negentig en de twee Gouden Schoenen voor Clubicoon Jan Ceulemans (1985 en 1986) medio jaren tachtig.

Everton-huurling

Henry Onyekuru werd verkozen tot Belofte van het Jaar. De twintigjarige winger, die door Everton tot het einde van het seizoen uitgeleend wordt aan landskampioen RSC Anderlecht, haalde het in de verkiezing met 219 punten van Hassane Bandé (162) en Landry Dimata (128). Onyekuru was zelf niet aanwezig op het gala.

Anderlecht slaagde er vorige zomer in Henry Onyekuru voor een seizoen te huren van de Engelse topclub Everton, dat hem had weggeplukt bij Eupen na het seizoen van zijn doorbraak. Met negen goals in negentien competitiewedstrijden was de Nigeriaan voor de winterstop meer dan eens een lichtpuntje bij het zoekende Anderlecht en even werd er zelfs gesproken naar een vervroegde terugkeer naar zijn moederclub, totdat het noodlot enkele dagen voor Kerstmis toesloeg.

Boeckx tweede

Coach van het jaar werd Felice Mazzu van Sporting Charleroi, doelman van het jaar is deze keer Lovre Kalinic van AA Gent. Anderlecht-doelman Frank Boeckx werd tweede.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, gouden schoen, RSC Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni