© Marc Gysens

Handbal in de kijker

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
04/04/2011
Bloso zet handbal dit jaar in de kijker. Maar in Brussel kunnen dames die willen handballen, maar bij één club terecht: de Brussels Handball Club in Evere.

"Brussels Handball Club (BHC) is een fusie van verschillende ploegen," legt Carole Veithen (33), de gloednieuwe voorzitster, uit. "We zijn een jonge ploeg met leden die toch al heel wat ervaring hebben. In Jette is er ook even een vrouwenhandbalploeg geweest, maar vandaag zijn wij de enige in de hoofdstad."
BHC komt uit in de eerste klasse voor vrouwen, maar begon het seizoen met amper een tiental speelsters. Op de koop toe verliet een aantal oudere bestuursleden de club, die nu in een overgangsfase zit. "Toch hebben we al bemoedigende resultaten behaald. We hebben ondertussen 25 speelsters en zelfs een tweede ploeg, die wel alleen maar vriendschappelijk speelt."

De leden van BHC zijn ouder dan zestien. Wie jonger is, kan in dezelfde Sportzaal François Guillaume in Evere terecht voor jongerenhandbal. Net als zoveel andere Brusselse sportploegen is BHC een allegaartje van nationaliteiten en talen. "Zweedse, Deense, Spaanse, Braziliaanse speelsters, ze komen van overal. Dat is toch wel een positief punt van Brussel," zegt Veithen. "Op het gebied van taal passen we ons aan aan de speelsters. Het is heel intercultureel, een echte verrijking, zowel op als naast het handbalveld."

In het Belgische handbal hebben de Limburgers nog altijd een stevig monopolie. BHC probeert daar verandering in te brengen en organiseert op 18 en 19 juni een nieuw toernooi: Green handball. "Dat doen we samen met de mannenhandbalploeg van Kraainem. We noemen het Green handball omdat de wedstrijden op gras - op de voetbalvelden van Evere - worden gespeeld, terwijl dat normaal gezien in de zaal is. We proberen ook internationale ploegen, onder meer uit Zweden en Frankrijk, hierheen te halen. Er zullen tien mannen- en tien vrouwenploegen aan ons toernooi deelnemen. We willen het Brusselse handbal in de vitrine zetten en van ons toernooi een jaarlijkse afspraak maken."

Ondertussen wil BHC in alle rust groeien. "Hopelijk komen er nog jongeren bij en groeit het handbal in Brussel. Laten we samen rustig evolueren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni