Het ankerpunt voor elke volleyende ket

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
06/04/2012
Brussels Volley wil mensen aan het volleyballen krijgen. Dat doen ze door clinics en initiaties te organiseren, door steun en hard werk achter de schermen. De komende weken wordt hun engagement met het Gewest waarschijnlijk verlengd.

"De knowhow hebben we in Vlaams-Brabant ontwikkeld," legt secretaris Eric Van Snick uit. "Daar geven we in samenwerking met lokale clubs al jarenlang volleybalinitiaties in scholen. We trekken dan met de spelers van topper Asse-Lennik naar een school en geven er zowel professionele training als wat show. In Vlaams-Brabant hebben we al meer dan tienduizend jongeren bereikt, in Brussel zitten we nu aan een tweeduizendtal. Hier werken we ook samen met de damesploeg Barbar X-Elles uit de eredivisie."

Brussels Volley werd een drietal jaar geleden opgericht om Brusselaars aan het volleyballen te krijgen en het niveau op te krikken. Alle volleybalploegen uit het hele gewest mogen meedoen, of ze nu Nederlands- of Franstalig zijn. Naast de initiaties kunnen ze genieten van clinics , een soort van intensieve groepstrainingen. "We werken samen met een vijftiental Brusselse clubs die aan die clinics meedoen. Ze worden gegeven door toptrainers zoals de nieuwe bondscoach, Dominique Baeyens. Deelnemers krijgen opwarmingstruitjes met onze naam erop, en af en toe steunen we hen met een pakket ballen. We willen een anker worden van het Brusselse volleybal en worden daarin gesteund door het Brussels Gewest."

"We werken ook achter de schermen, door problemen aan te kaarten bij de verschillende ministeries, bijvoorbeeld over infrastructuur. We praten met de betrokkenen en hebben dus een managende rol. Zo ijveren we ook voor volleybalinfrastructuur in elke nieuwe school."

Van Iris Beach zou Brussels Volley zijn paradepaardje willen maken. Op 12 en 13 mei organiseren ze dat beachvolleytoernooi opnieuw in het Ter Kamerenbos, nog grootser dan tevoren. "We organiseren nu ook initiaties voor scholen in de dagen vóór het toernooi; op donderdagavond is er een toernooi voor bedrijven, en op vrijdagavond kunnen amateurs op het zand spelen."

Al die initiatieven wil Brussels Volley de komende drie jaar uitwerken. Ze hebben bij het Gewest een nieuw project ingediend, waarvoor ze de komende weken goedkeuring verwachten. "We willen ook Barbar X-Elles extrasportief en voor een stuk financieel ondersteunen. Zo'n eredivisieclub is belangrijk voor ons project. Daarnaast zijn we een plan aan het uitwerken waarbij we bijvoorbeeld op pleintjes demonstraties geven om ook minder gegoede jongeren de zaal in te krijgen en hen wekelijks gestructureerd te laten trainen."

Of het project al rendeert, is nog niet duidelijk. Feit is wel dat Brussels Volley de afgelopen drie jaar onvoorziene klippen heeft moeten omzeilen. "Vanuit bondsstructuren werd argwanend naar ons gekeken, en de bond waarschuwde de clubs. Die tegenkanting hebben we ondertussen kunnen wegwerken, alle neuzen staan nu in dezelfde richting. We werken samen om volleybal te promoten. Als het Gewest toestemming geeft om voort te doen, zijn we gesterkt. In de komende drie jaar zullen we dan gemakkelijker en meer resultaatgericht kunnen werken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni