Het Centrum voor Traumatologie en Revalidatie (ASCTR) in Laken

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
30/03/2012
De Sportassociatie van het Centrum voor Traumatologie en Revalidatie (ASCTR) krijgt vaak jaloerse blikken: naar Belgische normen hebben ze een topinfrastructuur. Tegelijk kijken zij met bezorgdheid naar de plannen van het Neo-project.

"We waren in 1958 de eerste Belgische sportclub voor mensen met een fysieke handicap," legt manager Jean Vilette (64) uit. "Het idee kwam uit Engeland overgewaaid, waar na de Tweede Wereldoorlog veel soldaten met een handicap sport als hulp bij de revalidatie gebruikten. In navolging van onze club werd de Belgische federatie opgericht, de voorloper van het Belgian Paralympic Committee. We zijn nog altijd lid, als enige Brusselse club."

Powerlifting, tafeltennis of boogschieten, bij ASCTR komt een tachtigtal leden zowel competitief als recreatief zweten. "We werken net als elke andere sportclub, met in de week trainingen en in het weekend competitie. We hebben hier een paar sterke sporters en trainers rondlopen, een voormalig Europees kampioen tafeltennis onder meer. Naar de komende Paralympics in Londen vaardigen we ook één, mogelijk zelfs twee tafeltennissers af."

De uitstekende, aangepaste infrastructuur heeft een grote aantrekkingskracht. Na de beginjaren in het Brugmannziekenhuis zit ASCTR nu in een eigen zaal aan de Marathonlaan. Die wordt bij grote evenementen wel opgeëist. "Als Madonna begin juli in het Koning Boudewijnstadion komt zingen, moeten wij een achttal dagen onze zaal verlaten."

De topinfrastructuur wordt nu bedreigd door het Neo-project dat de hele Heizelvlakte dreigt te hertekenen. Doordat ASCTR de zaal van de Stad huurt, heeft de club geen enkele inspraak. "Officieel hebben we nog niemand gehoord. Een drietal maanden geleden hebben we een brief gestuurd, tot nu zonder antwoord. Je voelt wel dat dit binnen de club leeft."

"Dit is niet het eerste grootse project dat hier wordt gepland. In het verleden was er onder meer sprake van een tweede stadion naast de Heizel." In de Neo-plannen is sportinfrastructuur opgenomen, al is daar nog niet zoveel over bekend. "In elk geval: tussen de sloop van onze zaal en de bouw van een nieuwe kunnen een paar jaar zitten. En dan bestaat onze club niet meer. Maar laten we nog niet in paniek schieten, we zien wel wat er uit de bus komt."

Heizel

De Heizelvlakte zal de volgende jaren ingrijpend veranderen. Alle onze berichtgeving over een van Brussels grootste stedenbouwkundige uitdagingen vindt u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Sport , Heizel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni