Organisaties stappen weer naar Raad van State over wijziging bestemmingsplan Heizel

Unizo, Bral, IEB, Bond Beter Leefmilieu en Arau stappen opnieuw naar de Raad van State om de wijziging van het Gewestelijk Bestemmingsplan voor de Heizel te laten vernietigen. Dat deden ze vorig jaar al eens, om zo de geplande bouw van het shoppingcentrum Neo tegen te houden. Volgens de organisaties heeft de Brusselse regering enkel een paar 'cosmetische wijzigingen' doorgevoerd in het plan. 

Met de nieuwe wijziging van het Gewestelijk Bestemmingsplan heeft het Gewest nog altijd hetzelfde doel, betogen de organisaties in een persbericht: de bouw van een megalomaan shoppingcentrum mogelijk maken.

Dat heeft volgens hen geen enkele meerwaarde om Brussel aantrekkelijk te maken voor toeristen, tenslotte de hoofdfunctie van de Heizel.

Bovendien blijft de impact op vlak van mobiliteit en leefmilieu volgens de middenveldsorganisaties onduidelijk. Een nieuwe milieu-effectenstudie, die in een recordtempo van zes weken werd opgemaakt, geeft geen bijkomende informatie.

Neo voorziet 6.700 verplaatsingen per uur op een gewone zaterdag, dat betekent 65.700 wagens per dag, zonder andere evenementen. Volgens de organisaties gaat daarmee in tegen de doelstelling van het Gewest om het gebruik van de auto te verminderen met 20 procent tegen 2020. dat betekent 65.700 wagens per dag, zonder andere evenementen.

Ook het argument dat het shoppingcentrum voor tewerkstelling zou zorgen is vals, zeggen de middenveldsorganisaties. 

'Juridisch kluwen van afwijkingen'
De werkwijze van de Brusselse Regering valt te betreuren, vinden de organisaties. "Ze creëert een juridisch kluwen van wijzigingen en afwijkingen, zonder rekening te houden met adviezen (...). Ze respecteert ook niet de planologische volgorde, die men in dit dossier zou mogen verwachten (...). De wijziging van het Gewestelijke Bestemmingsplan moet het mogelijk maken om een shoppingcentrum te kunnen bouwen zonder Bijzonder Bestemmingsplan. Allemaal juridische uitzonderingen waarvoor geen argumentatie wordt voorgesteld, die leiden tot juridische onzekerheid en ook het gelijkheidsbeginsel schaden."

Binnen het huidige Gewestelijke Bestemmingsplan kan ook shopping toegevoegd worden, tot bijna 13.000 m², zeggen de leefmilieu- en handelsorganisaties. En dat is volgens Bral, Unizo, IEB, Bond Beter Leefmilieu en Arau meer dan voldoende.

Heizel

De Heizelvlakte zal de volgende jaren ingrijpend veranderen. Alle onze berichtgeving over een van Brussels grootste stedenbouwkundige uitdagingen vindt u hier.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?