Neo stap dichterbij: Gewestelijk Bestemmingsplan goedgekeurd

De Brusselse regering heeft zonet de nieuwe versie van het Gewestelijk Bestemmingsplan goedgekeurd. In die versie worden de nodige voorwaarden gecreëerd voor het shoppingcentrum Neo op de Heizel, nadat een vorige aanpassing werd vernietigd door de Raad van State. De regering laat weten dat "het Neo-project nu in alle sereniteit zijn weg kan voortzetten", maar het is afwachten welke gerechtelijke munitie de tegenstanders van het project nog hebben.

Een aanpassing van het Gewestelijk Bestemmingsplan was nodig om een legaal platform te creëren voor het Neo-project. Maar een eerste poging tot die aanpassing werd op aangeven door tegenstanders zoals stadsvereniging BRAL door de Raad van State vernietigd. De Raad oordeelde dat het plan onder meer onvoldoende rekening houdt met de mobiliteit rond de site, dat er geen alternatieven werden overwogen en dat de milieu-effecten niet voldoende werden onderzocht.

Het was duidelijk dat het de Brusselse regering meteen een nieuwe versie van het Gewestelijk Bestemmingsplan zou laten opstellen, ook al klonk het bij BRAL dat het Gewest zo "de rode loper voor het Neo-project uitrolt' en dat de bestemmingswijziging niet nodig is. Maar de Brusselse regering nam zonet dus een belangrijke nieuwe stap in het dossier rond het Neo-project.

"Met deze nieuwe versie van dit planningsdocument (Het Gewestelijk Bestemmingsplan, red) komt men tegemoet aan de opmerkingen geformuleerd door de Raad van State en ontstaat een stevige grondslag voor de uitvoering van het NEO project", klinkt het bij de Brusselse regering. 

"Dit is goed nieuws. Meer zelfs, het is een mijlpaal voor het project", vervolgt bevoegd schepen Philippe Close (PS). "Vergeet niet dat NEO als herverstedelijkingsproject zwaar doorweegt in de demografische en economische ontwikkeling van Brussel en dat het daarbij het welzijn van de Brusselaars centraal plaatst."

Het is nu afwachten of tegenstanders zoals lokale handelaars en stadsverenigingen nieuwe gerechtelijke stappen zullen nemen tegen het vernieuwde Gewestelijk Bestemmingsplan. Indien het plan de proef doorstaat, ligt de weg open voor een stedenbouwkundige vergunning.

Het project omhelst de bouw van een winkelcentrum van 72.000 vierkante meter, van 9.000 vierkante meter horeca, een bioscoop, een binnenpretpark, een outdoor themapark, 590 woningen, een bejaardenhuis, twee crèches, kantoren en een ondergrondse parking voor 3.700 wagens.

Heizel

De Heizelvlakte zal de volgende jaren ingrijpend veranderen. Alle onze berichtgeving over een van Brussels grootste stedenbouwkundige uitdagingen vindt u hier.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?