Raad van State vernietigt bestemmingsplan Neo

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor Neo gedeeltelijk vernietigd. De Raad oordeelt dat het plan onder meer onvoldoende rekening houdt met de mobiliteit rond de site.

Het arrest komt er na een klacht particulieren en handelaars in de buurt van de Heizelsite.

De raad heeft problemen met de Milieueffectenrapportage voor Neo, dat nu verder gaat onder de naam Europea.  

“Zo werd niet onderzocht of er redelijke alternatieven zijn voor de Heizelsite”, zegt de raad in een mededeling. “Evenmin werd nagegaan hoe de milieu-aspecten zouden zijn geëvolueerd indien de Heizelsite geen nieuwe bestemming had gekregen. Er blijkt ook geen Mer-onderzoek te zijn gebeurd naar de afschaffing van de vroegere verplichting om een globale vergunningsaanvraag voor de gehele Heizelsite in te dienen.”

Daarnaast concludeert de raad ook dat de plannen geen oplossing bieden voor de mobiliteitsproblematiek rond de Heizel.

Het Gewest moet zijn huiswerk nu opnieuw maken. Door de vernietiging kan er alvast voorlopig geen stedenbouwkundige vergunning afgeleverd worden.

De plannen voor Europea voorzien in een internationaal congrescentrum met minstens 3.500 plaatsen, een evenementenhal met 15.000 plaatsen en een winkelcentrum van 72.000 vierkante meter.

Enkele dagen terug zette de Vlaamse regering nog het licht op groen voor het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) rond concurrent Uplace in Machelen.

Heizel

De Heizelvlakte zal de volgende jaren ingrijpend veranderen. Alle onze berichtgeving over een van Brussels grootste stedenbouwkundige uitdagingen vindt u hier.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?