Handelaars krijgen gratis advocaten tegen NEO

BVR
© BRUZZ
21/06/2017

Een advocatenkantoor ronselt handelaars rond de Heizel, om in hun naam te procederen tegen NEO en het Eurostadion. De handelaars die BRUZZ kon spreken, hoeven daar niks voor te betalen.

Het Brusselse advocatenkantoor Portico heeft de voorbije jaren verschillende handelaars aan de Heizel aangesproken, om in hun naam tegen shoppingcenter NEO en tegen het Eurostadion te procederen. Die twee grote vastgoedprojecten, op een boogscheut van elkaar, zouden een grote autodruk teweeg brengen in de omringende wijken, meteen de grootste bezorgdheid van die handelaars.

Om de handelaars te ronselen ging Portico naar bewonersvergaderingen, zoals die in juni 2016 in het Koning Boudewijnstadion. Ze deelden er visitekaartjes uit en vroegen de mensen hen te contacteren als ze willen procederen.

De handelaars
Maar het actief ronselen van buurtbewoners en handelaars, is al langer bezig. Zo werd Nathalie Pruvot van hifi-zaak Ditson vorig jaar door advocaat Portico-advocaat Arne Vandaele aangesproken in haar winkel, om te vragen of het advocatenkantoor in haar naam tegen shoppingcenter NEO mocht procederen. Ze tekende in.

“Ik heb daar nog niks voor moeten betalen”, zegt ze aan BRUZZ. “Ik moet ook niks doen. Het is het advocatenkantoor dat alles regelt.”

Hetzelfde geluid bij Atomium Optic en Slagerij Guy Verbanck, allebei op een boogscheut van het Koning Boudewijnstadion, waar NEO komt. Zij zijn drie jaar eerder al benaderd geweest door Arne Vandaele - de eerste op een buurtvergadering, de tweede in de winkel.

Beide handelaars tekenden een bundel papieren, en in 2015 trok Portico in hun naam (uiteindelijk tevergeefs) ten strijde tegen de bestemmingswijziging, die shopping- en congrescentrum NEO mogelijk maakt.

Al die tijd hebben ze geen kosten aangerekend aan de handelaars. “Dat hadden ze me ook beloofd”, zegt Marleen Slagmolen van slagerij Verbanck.

Wie betaalt?
Gevraagd naar wie Portico dan wel betaalt om te procederen, antwoordt het advocatenkantoor daarover geen info te kunnen geven. “Wij zijn gehouden aan de vertrouwelijkheid van de afspraken met de betrokken cliënten”, zegt Vandaele.

Na even aandringen klinkt het dat het advocatenkantoor optreedt voor een groep van mensen. “Daar zitten mogelijkerwijze verschillende tariefafspraken in”, aldus Vandaele.

Het advocatenkantoor is nu bezig met de beroepsprocedure tegen de afschaffing van de buurtweg op parking C. In totaal 12 individuen en één vennootschap hebben bij minister Schauvliege (CD&V) beroep ingediend tégen de afschaffing ervan, waarvan minstens een deel dus vertegenwoordigd wordt door Portico.

“We weten dat de buurtweg het stadion in de weg zit. En we weten dat NEO – en dat is de kern van de zaak – de parking nodig heeft onder het voetbalstadion”, aldus vennoot Thomas Eyskens. “Dat hangt allemaal aan elkaar. Daarom dat de Stad Brussel de verbindingsweg tussen parking C en NEO heeft vergund.”

Tegenstanders NEO
Blijft de vraag wie betaalt in plaats van de bovengenoemde handelaars, en met welk belang. Verschillende bronnen kijken naar Bart Verhaeghe en zijn concurrerend shoppingcenter Uplace, maar die is formeel. "We zijn geen betrokken partij bij het Eurostadion- of bij het NEO-project", zegt hij aan BRUZZ.

"We hebben er dus ook geen zicht op wie procedeert, waarom dat gebeurt of waartegen zou worden geprocedeerd. We hebben niet de minste intentie om in de twee dossiers betrokken te geraken, en concentreren ons op onze projecten", aldus Verhaeghe.

Ook zelfstandigenorganisatie Unizo werd eerder vernoemd in dit dossier, maar ook zij ontkennen. "Dat is zeker geen procedure van ons", zegt Michiel Verhamme van de studiedienst, "laat staan dat we dat via stromannen doen. Als we procederen, doen we dat zelf, in alle openheid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie