‘Het zijn nu heel zware tijden voor de echte supporters van Anderlecht’

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 24 oktober 2022
Updated: 24-10-2022 - 18:30

Met het ontslag van Mazzu sluit RSCA een allesbehalve succesvol hoofdstuk af, terwijl supporters verbitterd achterblijven. “Onze ziel huilt, ons paars hart bloedt,” schrijft het supportersaccount Mauveside op sociale media. “Het zijn nu heel zware tijden voor de echte supporters van Anderlecht,” weet Ivan Boelens, zelf al vijftig jaar fan. “Het doet pijn om dit te moeten meemaken.”

Amper 22 wedstrijden heeft Felice Mazzu op de bank gezeten bij Anderlecht. Wat bij zijn vorige club Union bijna vanzelf leek te gaan, wilde bij paars-wit maar niet lukken: winnen. Op de 22 wedstrijden onder zijn leiding haalde Mazzu slechts tien overwinningen. Hij verloor ook tien wedstrijden en speelde twee keer gelijk. Na veertien speeldagen – Anderlecht verloor dit seizoen al acht keer in de Belgische competitie – staat RSCA twaalfde.

“Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt,” vertelt RSCA-supporter Ivan Boelens. Hij gaat al bijna vijftig jaar naar Anderlecht kijken, zowel thuis als op verplaatsing. Ook zondagavond was hij erbij op Sclessin, waar de wedstrijd na ruim een uur spelen en bij een 3-1 achterstand definitief gestaakt werd, nadat misnoegde supporters vuurpijlen op het veld schoten.

“Ik keur de acties niet goed, maar anderzijds moest er iets gebeuren,” zegt Boelens op BRUZZ-radio. “Het stond in de sterren geschreven dat een van deze dagen er iets zou gebeuren, zeker na het debacle afgelopen donderdag op Zulte-Waregem (RSCA verloor toen met 3-2, nvdr.).” Wat er zondagavond in het uitvak op Slcessin gebeurde, wordt nog gevolgd door sancties. De kans bestaat dat Anderlecht een aantal wedstrijden achter gesloten deuren zal moeten spelen. “We zullen ons moeten neerleggen bij sancties,” aldus Boelens.

De dag nadien gebeurde er ook iets, aan het trainingscomplex van de Rode Duivels in Tubeke. Daar wachtte RSCA-voorzitter Wouter Vandenhaute Mazzu en zijn staf op voor crisisoverleg. Wat de boodschap zou zijn leek al vast te staan: Mazzu’s positie was onhoudbaar geworden. Hij kreeg zijn ontslag, iets wat tegen de middag ook officieel bevestigd werd door paars-wit.

Bram praat met Ivan Boelens, die al vijftig jaar Anderlecht fan is.

Ontslag Mazzu

“Of dat de juiste keuze is, durf ik niet te zeggen, maar hij beschikte ook niet over de nodige middelen,” vindt Boelens, die ook voorzitter is van de Gentse RSCA-supportersvereniging. “Met Kompany waren we op de goede weg. Er stond een ploeg en er was een systeem. Met Mazzu’s komst werd dat systeem volledig omgegooid naar een 3-5-2, om vervolgens terug te schakelen naar een 4-4-2 en dan terug.”

Hoe dan ook wijzen veel supporters met de vinger naar Vandenhaute zelf. Volgens veel fans is ook hij verantwoordelijk voor de malaise die Neerpede al langer teistert. “Als we alles in zijn totaliteit bekijken, is het wel zijn fout,” aldus Boelens nog. “Als hij geprobeerd had om beter samen te werken met Kompany konden we dit seizoen misschien met hem verder en zouden we vandaag misschien niet even diep staan.”

Donderdag ontvangt Anderlecht Steaua Boekarets in de Conference League. Daarna volgen er in de Belgische competitie nog enkele moeilijke wedstrijden, tegen onder meer Antwerp en Racing Genk. Voor Anderlecht wordt het knokken om niet verder weg te zakken richting degradatiezone. “Het zijn nu heel zware tijden voor de echte supporters van Anderlecht. Het doet pijn om dit te moeten meemaken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?