Hockey: Cédric Charlier is zijn plaats bij de Red Lions (voorlopig) kwijt

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
28/01/2013
De nationale hockeyploeg vertrekt dit weekend zonder Cédric Charlier (25) op stage naar het Spaanse Alicante. Volgens bondscoach Marc Lammers had Charlier de afgelopen maanden 'niet de gewenste levensstijl'. De Brusselaar steekt de hand in eigen boezem en belooft te knokken voor zijn plaats.

"Het was eerlijk gezegd een slag op mijn kop," vertelt de Brusselaar. "De eerste dagen na het nieuws zat ik echt in de put, maar ik begrijp de coach ook wel als hij zegt dat ik de afgelopen vijf maanden te weinig vooruitgang heb geboekt. Het probleem is dat ik te intensief bezig was met mijn zoektocht naar werk. Het is nu eenmaal belangrijk dat ik op dit moment in mijn leven op de arbeidsmarkt kom. Ik was minder toegelegd op hockey, en dat voelde je op het veld."

Een bijkomend nadeel is dat België talentvolle jeugdspelers heeft die stilaan bij de eerste ploeg aankloppen. Toch laat Charlier de moed niet zakken. Hij is weerbaar, zegt hij zelf, en dat moet hij nu bewijzen. "Ik zie dit als een zweepslag om vooruit te gaan. Ik zal meer en beter trainen, mijn fitheid verbeteren. Niet evident, maar ik heb alle kaarten in handen. De trainer heeft me gezegd dat de deur dicht is, maar niet op slot. Misschien was dit wel het goede moment. In augustus is het Europees kampioenschap: ik krijg dus nog genoeg tijd om me te bewijzen, zowel sportief als professioneel. En ik zal vechten, vechten om weer bij de nationale ploeg te behoren."

Charlier speelt al sinds zijn veertiende voor de Belgische nationale ploeg. Als vijfjarige begon hij te hockeyen.
Doordat zijn ouders het clubhuis van Ukkel Sport uitbaatten, was hij bijna dagelijks op het hockeyveld te vinden. "Dat was mijn tuin (lacht). Daar heb ik een goede basistechniek ontwikkeld. Tot mijn 21ste heb ik bij Ukkel Sport gespeeld, maar ik ben vertrokken omdat mijn ambities en die van de club niet meer overeenkwamen. Bij Racing vond ik een club met ambitie en potentieel. We stonden al drie keer in de play-offs en speelden ook al in de Euro Hockey League, de Champions League van het hockey. Daar doe je het voor."

De Brusselaar heeft nog geen titels op zijn palmares, maar heeft behalve aan een WK wel al aan alle grote competities deelgenomen. "Uiteraard behoren de twee Olympische Spelen waaraan ik deelnam, tot mijn mooiste herinneringen. De openingsceremonies in Peking en Londen waren ongelooflijk, die gaven zoveel energie! Maar als ik dan een keuze moet maken, dan verkies ik Londen door de nabijheid: er waren zoveel Belgen aanwezig, en dan voel je dat je dromen verkoopt."

Urenlang trainen
In december nam Charlier nog met de Red Lions deel aan de prestigieuze Champions Trophy in Australië. Na een paar verliespartijen eindigden ze daar alsnog vijfde. "We waren het niet meer gewoon om te verliezen, maar de bal rolde tijdens de eerste wedstrijden echt niet voor ons. De ploeg zit na de Spelen ook in een opbouwperiode waarbij nieuwe spelers en nieuwe tactieken worden uitgeprobeerd: bouwen aan de toekomst."

"Het is belangrijk dat we de vijfde plaats hebben gepakt, want daardoor mogen we aan de volgende Champions Trophy deelnemen. Je neemt het daarin op tegen de wereldtop: dat is noodzakelijk om vooruitgang te blijven maken."

En hoe zit het intussen met de zoektocht naar werk? Charlier beseft dat het een moeilijke combinatie wordt, werken en topsport. "Elke dag train je urenlang, zowel op het veld als in de fitnesszaal. Regelmatig wordt dat verdeeld over twee trainingen in de voor- en namiddag. De reactie van de meeste werknemers is dat het moeilijk gaat worden (lacht). Maar Adecco heeft nu een programma opgesteld voor topsporters met onder meer flexibele werkuren en de mogelijkheid tot thuiswerk. Voor mij is dat een oplossing."

"Je kunt in België als hockeyer van je sport leven, al is dat zeker niet rijkelijk. Vorig jaar ben ik, in de aanloop naar de Olympische Spelen, even voltijds hockeyspeler geweest. Maar dat is niet mijn ambitie. Ik vind dat, zodra het je werk wordt, de vreugde en enthousiasme op het veld verminderen. Terwijl ik dat nu net zo belangrijk vind."
Cédric Charlier wil dit jaar orde in zijn leven brengen. Naast het vinden van een job wil hij prijzen pakken met zijn ploeg en, vooral, zijn plaats bij de nationale ploeg heroveren. "Bij Racing Brussel hebben we een superploeg met maar liefst zes internationals. Ik heb er vertrouwen in dat we dit jaar de titel kunnen pakken. Op de lange termijn droom ik van een medaille op de Olympische Spelen. Dat zit er zeker in, het is geen utopie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni