Hockey: Tanguy Cosyns werpt zich op als leider bij Daring Molenbeek

© Marc Gysens

De kwalificatie van Daring Molenbeek voor de play-offs zet de opmars van de club stevig in de verf. Een van dé mannen in vorm is Tanguy Cosyns (22): kind van het huis en leider op het veld. De talentvolle Brusselaar schuwt het harde werk niet en doet er alles aan om België in juni te vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in Den Haag.

“Ik was nog geen vijf jaar oud toen ik hier langs het veld hockey speelde met mijn grootmoeder,” vertelt Cosyns. “Mijn broer trainde op het veld, maar ik was daar nog te jong voor. Ik ben dus zowat opgegroeid bij Daring. Logisch ook: zowel mijn vader als mijn moeder speelde hier bij de eerste ploeg. Vandaag is mijn pa trouwens voorzitter.”

Cosyns doorliep al de jeugdreeksen en maakte deel uit van een getalenteerde generatie, die naar verluidt nog sterker is dan de huidige. Hij was nog maar zestien jaar oud toen hij bij de eerste ploeg aansloot. “De generatie van 1991 is inderdaad zeer sterk. De meeste van die spelers zijn op jonge leeftijd begonnen bij hun eerste ploeg. Ik was een van de eerste.”

“Daring speelde toen nog niet in de eredivisie en dat was wel een voordeel voor mij. Daardoor werd ik meteen in de ploeg gedropt en kon ik veel verantwoordelijkheden nemen. Tegelijkertijd speelde ik ook nog bij de jeugdreeksen. Ik hou van het spelletje.”

Zowel het niveau van Cosyns als dat van zijn ploeg groeide. Op zijn achttiende haalden ze de barrages om naar de eredivisie te promoveren, maar het grotere en machtigere Ukkel Sport was te sterk. Toch legde het hem geen windeieren. “Dat jaar ben ik met onze junioren Belgisch kampioen geworden en met de nationale ploeg -18 hebben we de Europese titel behaald. Door al die goede resultaten en het uitblijven van de promotie, heb ik de beslissing genomen om de club te verlaten. Ik wou in de eredivisie spelen en moest deze stap zetten om te blijven groeien.”

“Het was een moeilijke keuze. Ik verliet mijn familie om naar de grootste ploeg in België te trekken: Watducks. Ik wou vooruitgang boeken, dus koos ik voor de ploeg die toen net Belgisch kampioen was geworden.”
 
Ontbolsterd onder Kina
Het avontuur in Waterloo duurde vier jaar. Het talent van Cosyns ontbolsterde er helemaal en zijn karakter werd er echt gevormd. “Een maand na mijn aankomst heb ik een dipje gehad. Vooral mentaal dan, want er werd heel wat druk op mijn schouders gelegd. Dat de ploeg toen niet al te best draaide, was niet goed voor mij. Voor de eerste keer in mijn carrière viel ik soms naast de ploeg. Op menselijk vlak had ik het moeilijk, tot dan toe had ik nooit problemen gehad. Ik was de jongste, de nieuwste en dus de gemakkelijkste prooi. Maar ik heb het aanvaard en ben blijven vechten.”

“De eerste twee seizoenen strandden we in de halve finales van de play-offs, tijdens mijn derde seizoen kregen we met Pascal Kina (de huidige trainer van de nationale damesploeg, red.) een nieuwe coach. Dat was een geluk voor mij. Hij is zeer strikt en correct, hij heeft me geleerd om mezelf te overtreffen en meer van mezelf te verwachten. Zowel op menselijk als op sportief vlak heeft hij een belangrijk aandeel gehad in mijn ontwikkeling.”

Dat seizoen ontplofte Cosyns naar eigen zeggen helemaal. Hij was een constante dreiging voor de tegenstand en scoorde een vijftiental goals. Nochtans is dat zijn grootste kwaliteit niet. Zijn atletisch en strategisch vermogen, het lezen van het spel: daardoor blinkt hij uit. Daarmee leidde hij Watducks naar twee opeenvolgende titels, en werd hij opgemerkt door de bondscoach.

“In september 2012 ben ik voor de eerste keer opgeroepen voor de nationale A-ploeg. Ik was achttien, vrij jong nog. Maar ik had veel vertrouwen in mezelf en draaide op volle toeren bij Watducks. Vorig jaar heb ik dan ook in Parijs en Rotterdam mogen deelnemen aan mijn eerste internationale tornooien met de Red Lions. De coach legde me veel druk op: ik moest renderen, altijd geconcentreerd zijn, op de details letten, ook naast het veld.”

Niets leek een selectie voor het Europees kampioenschap in Boom van vorig jaar nog te kunnen dwarsbomen. Toch besliste de bondscoach daar anders over. Niet constant genoeg en mindere trainingen werden als redenen aangehaald. “Ik was er wat op voorbereid. Ik wist dat ik als jonge gast niet al de tornooien zou spelen. Toch was dit de zwaarste klap in mijn carrière. Als sportman moet je dat kunnen aanvaarden. Het motiveert me om er nog harder voor te gaan.”
 
Zondag feestdag
Afgelopen zomer zette de Brusselaar een nieuwe stap in zijn carrière. Hij besloot Watducks te verlaten en terug maakten al de Belgische topploegen hem het hof. Maar zijn hart klopt nu eenmaal voor Daring. “Ik ben van club veranderd omdat ik vooruitgang wou blijven boeken en meer verantwoordelijkheid wou nemen. Watducks is een machine met veel persoonlijkheden, het is niet evident om je er te laten gelden.”

“Bij Daring vond ik wat ik zocht. Ik ben blij dat ik de club kan laten genieten van wat ze mij heeft geleerd. Daarbij heeft het zich goed ontwikkeld. Zowel op vlak van structuur, professionaliteit als de kwaliteit van de spelers. We hebben zowel Argentijnse als Spaanse internationals in de ploeg, en ook Belgische toppers willen nu wel komen.”

“Heel wat mensen zeiden dat ik een groot risico nam. Maar ik wist wat Daring mij kon bijbrengen en omgekeerd. Het bewijs is er: na een slecht competitiebegin hebben we ons herpakt en ons zelfs kunnen plaatsen voor de play-offs. Op persoonlijk vlak voel ik dat ik nog vooruitgang boek. Ik heb nog meer ervaring, ben meer volwassen en slimmer geworden.”

Daring speelt een beresterk seizoen en bekroonde dat met een plaats in de play-offs. Die stek bij de top vier willen ze de komende seizoenen verstevigen door talentvolle jeugd te laten doorgroeien en spelers aan te trekken die een toegevoegde waarde zijn. “Er komen mooie tijden aan voor Daring. De komende jaren kunnen we bovenaan het klassement meespelen en waarom niet eens kampioen spelen? Daarvoor moet je zeer sterk zijn en het slim aanpakken. Een Europees ticket zou dit seizoen zeer mooi zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?