Hockey: Tom Boon 4de op EK

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
03/10/2011
De Belgische hockeyploeg heeft haar ticket voor de Olympische Spelen beet. Dankzij hun vierde plaats op het afgelopen Europees kampioenschap kunnen heel wat jongens volgend jaar hun droom waarmaken. Onder hen ook Tom Boon (21), de talentrijke doelpuntenmachine van Racing Brussel.

"We wisten op voorhand dat de derde wedstrijd tegen Spanje de sleutelmatch zou worden op het EK," begint Boon. "Ondanks ons verlies in de openingsmatch tegen Duitsland hebben we nooit getwijfeld. Zelfs toen we bij de rust met 2-0 achterstonden tegen Spanje wisten we dat we gewoon op ons elan moesten doorgaan, want we speelden goed. Dat hebben we gedaan en we klopten de Spanjaarden uiteindelijk met 2-3. Ons toernooi was op dat moment al geslaagd. Dat we daarna de halve finale van Nederland en de derde plaats aan Engeland verloren is zeker geen schande. Uiteraard waren we ontgoocheld, maar we waren toch vooral trots dat we dat ticket voor de Olympische spelen beet hadden."

Boon maakt als sinds 2008 deel uit van de Belgische seniorenploeg. Hij sloot net na de Olympische Spelen van Peking bij de groep aan. Zijn opleiding genoot hij bij White Star en Ukkel Sport, alvorens bij Racing Brussel te tekenen. Hij speelde menige finale, maar: "Ik heb toen bij de junioren welgeteld één titel gewonnen. Dat deed wel deugd, gelet op de gemiste kansen de jaren ervoor. Met de nationale ploeg heb ik meer succes gehad: een zilveren medaille met de -16, een bronzen met de -18 en nog eens een zilveren bij de -21. Ik maak deel uit van een sterke generatie."

Iets fantastisch
Het is een mooi palmares, maar het verbleekt enigszins bij wat hem volgend jaar te wachten staat. Net als voor alle sporters zijn de Olympische Spelen een droom voor Boon. Hij is ervan overtuigd dat België er kan schitteren.

"De Spelen zijn vast en zeker een extra motivatie voor mij. Ik mag er niet van uitgaan dat mijn plaats in de ploeg al verzekerd is en moet er alles voor geven. De voorbereiding begint nu al. Ik laat niets aan het toeval over. Dit is een niet te missen kans om aan een uniek evenement deel te nemen."

"Ik ben er zeker van dat we minimaal de top acht kunnen halen. En zodra je daar bij zit is alles mogelijk. We kloppen nu al landen die tot de wereldtop behoren. En de ploeg zal nog sterker zijn volgend jaar, het niveau kan alleen maar stijgen. Het potentieel is echt enorm. We beseffen dat we nu hard moeten werken om iets fantastisch te realiseren op de Spelen. We gaan gaan voor een resultaat."

Met een gemiddelde leeftijd van 23 à 24 jaar is de Belgische hockeyploeg jong. Heel wat spelers hebben ondanks die jonge leeftijd al jaren internationale ervaring opgedaan bij de nationale ploeg. Er komen ook nog spelers van een jongere en talentrijke generatie aan. Het hockey is sinds de deelname van de nationale ploeg aan de Spelen van Peking ontploft en is vandaag op en top professioneel.

"Voorafgaand aan grote toernooien gaat niemand van de ploeg werken, twee à drie maanden lang. Dan is het echt fulltime hockey voor iedereen. Ikzelf ben professional en sta elke dag vijf à zes uur op het veld. Dat is ook om hockeylessen te geven aan de jongeren van Racing Brussel."

Machtige hockeynatie
Tom Boon woont samen met een paar ploegmaats op een paar honderd meter van het stadion en voelt zich goed bij Racing Brussel. Ondanks een paar voorstellen uit het buitenland ziet hij momenteel geen reden om te vertrekken. Dromen heeft hij wel bij overvloed.

'Ik wil zo lang mogelijk spelen, zolang ik me amuseer en het niveau heb. Ik wil op al de grote toernooien spelen, en niet om te figureren maar om ons te tonen. Een top vier halen op het wereldkampioenschap of de Olympische Spelen, daar droom ik van. Velen vinden dat surrealistisch, maar gezien onze vooruitgang kan dat in de toekomst. We kunnen wereldtop worden. Er is zoveel talent in België, kijk maar naar onze jeugdploegen. Als al die talentrijke spelers doorbreken, zullen we een machtige hockeynatie zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni